Jei smirda – skambinkit

Po pernai vasarą pasvaliečių, kenčiančių dėl smarvės, sklindančios iš „Kuranos“ gamyklos, surengto piketo prie šios įmonės ir Seimo nario Antano Matulo bei rajono valdžios inicijuotų susitikimų su „Kuranos“ vadovais, šie parlamentarui ir Savivaldybei pradėjo nuolat teikti informaciją, kokių priemonių imamasi nemaloniems kvapams pašalinti. Apie tai ne kartą rašė ir „Darbas“. Nors dabar smarvė juntama rečiau ir gal kiek silpniau, problemą išspręsti iki galo įmonei kol kas nesiseka. Tą pripažino ir patys „Kuranos“ vadovai, kai, nesiliaujant gyventojų skundams dėl nemalonių kvapų,Seimo narys, kartu su atsakingų institucijų specialistais, dar kartą atvyko į Pasvalio pakraštyje įsikūrusią bioetanolio gamyklą.

– Visi suprantame, kad prieš šešerius metus Pasvalyje pastatyta įmonė sukūrė nemažai darbo vietų, kad ji reikalinga žemdirbiams – jiems patogu čia pat esančiam supirkėjui parduoti savo užaugintą derlių, kad rajono biudžetą gamykla papildo nemaža mokesčių suma. Tačiau ji privalo išspręsti problemą dėl į aplinką sklindančių nemalonių kvapų, nes juos kenčiančių žmonių kantrybė irgi turi ribas, – žodžių į vatą nevyniojo parlamentaras.

„Kuranos“ generalinis direktorius Jurgis Polujanskas teigė, jog per pastaruosius metus buvo apklausta apie dvidešimtį Pabaltijo ir Vakarų Europos įmonių, kurios siūlo įvairias kvapų šalinimo technologijas. Tačiau nė viena negalėjo pasiūlyti, kaip problemą išspręsti iš esmės, o tik atskirus elementus, kaip nemalonius kvapus mažinti.

– Oro išmetimo ortakiuose sumontavome rūko sistemą. Rūko purkštukai skleidžia mikroskopinius vandens lašelius, kurie aplimpa blogų kvapų chemines daleles ir jas neutralizuoja. Tose vietose, kur gamybos procese sklinda stipriausi kvapai, purškiame reagentus, „surišančius“ tuos kvapus skleidžiančias chemines medžiagas. Pakeitėme visų apsauginių vožtuvų tarpines bei itin sugriežtinome jų periodinę patikrą. Biomasė į autocisternas dabar kraunama naudojant hermetiškesnę sistemą, kad kuo mažiau kvapų patektų į aplinką. Sumontavom naują, kelis kartus našesnį už senąjį, biomasės koncentrato siurblį, todėl sutrumpėjo krovimo, o kartu ir nemalonių kvapų sklidimo laikas tuo metu, kai kraunamos autocisternos. Gerokai paaukštinome oro išmetimo vamzdį, kad kvapai nepasiektų miesto. Į nemalonius kvapus slopinančias priemones investavome tikrai daug – ir pastangų, ir lėšų. Tarkim, vienas litras kvapus neutralizuojančių reagentų kainuoja apie 40 eurų, o jų jau sunaudojome apie 400 litrų. Nuolat dirba šešių žmonių komanda, kuri jau visus metus ieško būdų kvapų problemai išspręsti. Tačiau gamybos procese yra daugybė įvairių niuansų ir kvapų visiškai „sugaudyti“ neįmanoma. Visus darbus, kuriuos atliekant kyla didesnis nemalonių kvapų pasklidimo pavojus, stengiamės orientuoti pagal vėjarodės parodymus: kai vėjas pučia į miesto pusę, nuo tokių darbų susilaikome. Žinoma, neretai būna, kad vėjo krptis pasikeičia, kai tie darbai jau pradėti ir tada jų stabdyti nebeįmanoma, – apie įmonės pastangas suvaldyti nemalonius kvapus pasakojo jos vadovas.

Nuotraukoje: Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktorius Eugenijus Vilčinskas (dešinėje) „Kuranos“ vadovus ir specialistus perspėjo dėl galimų sankcijų.

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-18 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.