Narteikiuose viešėjo turkai, rumunai, lenkai

– Esam kaimiškoje vietovėje įsikūrusi profesinė mokykla, kurioje daug problemų, tačiau bene pagrindinė, kad moksleiviai neturi mokymosi motyvacijos. Todėl vis svarstome, kaip juos apsaugoti nuo ankstyvojo „iškritimo“. Be to, su mūsų mokykla prastas susisiekimas, nėra miesto pramogų ir veiklos. O mokytojai yra arčiausiai savo moksleivių ir geriausiai juos pažįsta. Parašėme šį projektą, kad galėtume susitikti, pabendrauti, pasidalyti patirtimi su kitų šalių profesinėmis mokyklomis, ir moksleiviai praplėstų akiratį, nes daugelis iš savo vietovės niekur toliau nėra išvažiavę. Tokie susitikimai skatina mokytis ir užsienio kalbų, – pasakojo Turkijos Izmiro provincijoje įsikūrusios profesinės mokyklos projekto koordinatorė Berivan Karadag, pritarė ir šios mokyklos direktorius Murat Cumhur Ezengin.

Juos sutikome Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos rūbų dizaino užsiėmime.

– Tekstilės dažais piešiame ant marškinėlių, – paaiškino mokytoja Nijolė Krasauskienė.

Savaitei į Joniškėlio Igno Karpio mokyklą buvo suvažiavę projekto dalyviai ir partneriai iš Turkijos, Rumunijos, Lenkijos – iš kiekvienos šalies profesinės mokyklos po šešis moksleivius ir du mokytojus. Taigi tarptautinį projektą „Mokykla miela mokykla“ 2015–2017 metais kartu įgyvendina skirtingų šalių keturios profesinės mokyklos.

– Pernai lapkričio mėnesį pirmasis buvo mokytojų susitikimas Turkijoje, kur aptarėme projektą ir ką turime padaryti. Kitas susitikimas šiemet vasario mėnesį – Lenkijos Bialystoko mieste. Čia jau dalyvavo po šešis mokinius ir du mokytojus. Kadangi buvo paskelbtas projekto logotipo, filmuko ir dainos konkursas, tad važiavo trys jo laimėtojai, taip pat moksleivis, nepraleidęs nė vienos pamokos, mokinys, turintis mokymosi sunkumų, ir dar vienas – aktyviai dalyvaujantis mokinių savivaldoje, – prisiminė Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, projekto koordinatorė Jūratė Jovaišienė. – Balandžio mėnesį Rumunijoje vėl susitikome mokytojai, o štai dabar mokiniai ir mokytojai suvažiavo į mūsų mokyklą.

Lenkijoje Bialystokas – didelis miestas: kur nori, ten gali nueiti, nereikia tiek laisvalaikio organizuoti.

Tačiau ką veikti Narteikių kaime, kuriame įsikūrusi Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykla. Todėl atvykę užsieniečiai buvo apgyvendinti Pasvalyje, svečių namuose „Šilas“.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-14„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.