Mūsų stiprybių ir silpnybių ieškojo ekspertai iš Norvegijos

Įkurtas Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacinis centras ir jaunimo sveikatos internato portalas, Svalios pakrantės parke pastatyti devyni lauko treniruokliai, lauko teniso stalas, įrengta paplūdimio tinklinio aikštelė. Visa tai – mūsų rajono Savivaldybės įgyvendinto projekto „Sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimas Pasvalio rajono savivaldybės jaunimui“ vaisiai.

Naudinga partnerystė

Nuveikti darbai neseniai aptarti baigiamojoje projekto konferencijoje. Joje dalyvavo visų projekto partnerių – Pasvalio PASPC, Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Pasvalio krašto jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritas stalas“, Norvegijos Karalystės Drangedalo komunos – atstovai.

Pasvaliečiams ypač naudinga buvo partnerystė su norvegais. Pasikeista abipusėmis delegacijomis. Mūsų krašto atstovai susipažino su Norvegijos įstaigų, teikiančių sveikatos priežiūros paslaugas jaunimui, sistema ir darbo patirtimi. Pasvalyje lankęsi ekspertai iš Norvegijos atliko mūsų rajono įstaigų, dirbančių su jaunimu, veiklos analizę, nustatė jų stiprybes ir silpnybes.

– Didžiausia jūsų stiprybė – kvalifikuoti, patyrę darbuotojai. Tai vertingiausia, ką galima turėti. Rūpinkitės jais, suteikite galimybę toliau tobulėti, plėsti savo profesinę kompetenciją ir gilinti žinias, – ragino viešnia iš Norvegijos, Drangedalo komunos Pasvalio komiteto vadovė Maritt Kolloen. – O silpnybes mes vadiname darbo gerinimo galimybėmis, nes, labai pasistengus, jas galima paversti stiprybėmis. Sunku nuspėti, kokie iššūkiai laukia ateityje, tad būtina kalbėti ir apie grėsmes – dalykus, kurių bijome, kad neatsitiktų. Iš anksto atkreipus dėmesį į galimas rizikas, jas identifikavus, daug lengviau jų išvengti. Su jaunimu dirbančių jūsų rajono įstaigų veiklą analizavusių mūsų ekspertų įvardintos rizikos labai panašios į tas, kurios yra ir pas mus – Norvegijoje. Esam dėkingi, kad atlikti šį vertinimą patikėjot mūsų specialistams – užduotis buvo labai įdomi. Šiandien nekantraujam pamatyti įgyvendinto projekto rezultatus, bet dar įdomiau bus apie jį išgirsti po kelerių metų, nes tikrasis darbas prasideda dabar, kai sumanymai įgavo realų pavidalą.

Maritt Kolloen pasvaliečiams perdavė bičiulių iš Drangedalo komunos Pasvalio komiteto dovaną – 500 eurų – jaunimui skirtam projektui paremti.

Siūlė dažniau išvažiuoti iš kabinetų

Viešnia iš Drangedalo komunos Eldbjorg Lia Ettestad kalbėjo apie Norvegijos ekspertų atliktą analizę:

– Su jaunimu dirbančias jūsų įstaigas vertinome pagal tuos pačius kriterijus, kaip vertintume ir savo šalies įstaigas. Tiesa, atsižvelgėme į abiejų valstybių teisės aktų skirtumus, kultūrines tradicijas. Mus sužavėjo Svalios pakrantėje įrengtas poilsio parkas. Norėtume tokį turėti ir Drangedale. Puikiai suformuotas kraštovaizdis, platūs takai, yra sąlygos žmonėms su negalia, geras apšvietimas. Tačiau tobulėti dar galima. Parke stovi lauko teniso stalas, tad manome, kad vertėtų pasiūlyti rakečių, teniso kamuoliukų nuomą. Poilsiautojai, ko gero, pasiges ir lauko kepsninių. Dabar svarbiausia šį parką gerai prižiūrėti, saugoti jį nuo niokotojų.

Lankėmės Pasvalio darbo biržoje įkurtame Jaunimo darbo centre. Jis yra patogioje vietoje, turi erdvias ir jaukias patalpas. Bet pastebėjome, kad lankytojų čia nedaug. Manome, kad šios įstaigos darbuotojai patys dažniau turėtų išvykti į tas vietas, kur susirenka jauni žmonės: mokyklas, sporto sales. Norvegijoje tokį darbo metodą mes vadiname „žemo slenksčio paslauga“.

Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacinis centras taip pat įkurdintas labai jaukiose patalpose, siūlo didelę paslaugų įvairovę. Bet gal reikėtų įrengti atskirą įėjimą, nes tai, kad čia pat veikia ir Psichiatrijos dienos stacionaras, gali šiek tiek varžyti jaunimo norą lankytis šiame centre (PASPC vyr. gydytojas Vilius Povilionis minėjo, jog atskiras įėjimas jau planuojamas – Z. M..)

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-14 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.