Sukvietė šeimas, kurios nori keistis

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ entuziastai ypač stengiasi padėti toms šeimoms, kurios kenčia dėl sutrikusių tarpusavio santykių, bendravimo įgūdžių stokos, bet noriai priima pagalbą ir pačios stengiasi keistis. Toks buvo ir šios organizacijos Pasvalio struktūrinio padalinio parengto projekto „Tėvų ir vaikų tarpusavio santykių stiprinimas“, finansuoto iš rajono Savivaldybės Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos, tikslas.

Gegužės pabaigoje keliolika šeimų, po vieną–dvi iš kiekvienos rajono seniūnijos, o iš viso – 64 žmonės, suvažiavo į Žadeikių Bernardo Brazdžionio edukacinį centrą: į smagių netikėtumų ir gražaus bendravimo kupiną dienos stovyklą.

Pasveikinti stovyklautojų atvyko rajono mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas, Savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė, Pasvalio apylinkių seniūnas Stanislovas Triaba, daug pagelbėjęs įrengiant stovyklą.

Pirmasis stovyklos svečias ir pašnekovas – aktorius, režisierius, knygos „Šarkos sielos šauksmas“ autorius, Alytaus miesto Tarybos narys Robertas Šarknickas. Pats užaugęs vaikų globos namuose, jis labai atvirai ir nuoširdžiai pasakojo apie savo išgyvenimus, pristatė jais paremto filmo „Nepalikit, prašau“ ištraukas.

„Norėjosi išsikalbėti ir papasakoti tai, kas nuo mažumės buvo matyta ir patirta, kuo mėgautasi ir dėl ko visai nevaikiškai kentėta. Bet argi skausmas gali būti vaikiškas?“ – retoriškai klausė svečias, į kino juostą sudėjęs savo patirtį iš tų tolimų dienų, kai dalytis, pasipasakoti ar prisiglausti neturėjo prie ko. „Dabar jau viskas kitaip“, – susitikime su pasvaliečiais sakė Robertas Šarknickas, raginęs vaikus, nepaisant visų gyvenimo išbandymų, kasdien ugdyti savivertę.

Ir vaikai, ir suaugusieji buvo sužavėti šio daug išgyvenusio žmogaus dvasios ramybe, mokėjimu be pykčio priimti jam skirtą lemtį.

Po stovyklautojų draugiškai ruoštų bendrų pietų – lauke, ant laužo virto plovo – tėvai dalyvavo psichologinio šeimos stiprinimo seminare, remdamiesi pozityvios tėvystės programa praktiškai išbandė naujas vaikų auklėjimo strategijas. Mokymus „Kaip aš galiu padėti savo vaikui“ vedė viešnia iš Vilniaus – viešosios įstaigos „Asmenybės brandos centras“ direktorė, psichologė Aurelija Lingienė.

Tuo pat metu rajono Savivaldybės švietimo pagalbos tarnybos psichologė Jolita Stipinienė diskutavo su seniūnijų socialiniais darbuotojais, atlydėjusiais šeimas į stovyklą, patarė, kaip įveikti dažnai patiriamą stresą. O vaikai susitiko su labai lauktu dar vienu stovyklos svečiu ir minimo projekto rėmėju – iš Pasvalio krašto kilusiu radijo ir televizijos laidų vedėju Jonu Nainiu. Su jaunaisiais stovyklautojais (Atkelta iš 1 p.) jis smagiai kalbėjosi apie gyvenimo tikslus ir karjeros galimybes, apie savo vaikystės svajones ir ką daryti, kad jos išsipildytų, atsakė į gausius klausimus.

Jonas Nainys ir Robertas Šarknickas mielai fotografavosi su vaikais, dalijo jiems autografus. Kraštietis Jonas kiekvienai šeimai padovanojo po „Radistų“ kompaktinę plokštelę, o Aurelija Lingienė visiems vaikams įteikė po puodelį, kad kiekvienas iš savojo kartu su šeima galėtų gerti arbatą.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-09 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.