Išlikti rinkoje įmanoma tik tiekiant jai kokybiškus produktus

Dar sovietmečiu pastatytas paukštynas Mikoliškyje šiandien tikrai nevadinamas didžiausiu šalyje. Iš tiesų jis net mažesnis nei buvo prieš dešimtmetį. Dabar jį sudaro 11 tvartų, skirtų broileriams auginti ir tik vienas dedeklių tvartas. Anot žemės ūkio kooperatyvo „Mikoliškio paukštynas“ direktoriaus Leonardo Jakševičiaus, tai neturėtų stebinti, nes pastaraisiais metais daugiausia dėmesio ir, aišku, lėšų buvo skiriama tvartams atnaujinti bei modernizuoti.

Rekonstrukcija buvo būtina

„Išlikti paukštienos rinkoje, kai paukščių laikymo sąlygos neatitinka europinių gyvūnų gerovės, veterinarijos ir higienos reikalavimų, nebūtų įmanoma. Todėl modernizacija buvo neišvengiama. Rekonstruotuose tvartuose viščiukai gali laisvai bėgioti ant kapotų šiaudų kraiko. Pašarai ir vanduo jiems į lesyklas ir gertuves tiekiami automatizuotai vamzdžiais. Prie jų negali prieiti joks darbuotojas, išskyrus specialistą, kuris gerai išmano veterinarijos bei higienos taisykles ir jų laikosi. Paukščiai maitinami atsižvelgiant į jų amžių. Tarkim, mažiesiems vienadieniams viščiukams patiekiami miltai iš geriausios kokybės grūdų, tvarkingai išvalytų nuo piktžolių sėklų. Visiems paukščiams pašarai ruošiami kasdien, visada būna švieži. Todėl išsaugotas sveikas virškinimo traktas leidžia nenaudoti brangių papildų“, – pasakojo L. Jakševičius.

Per metus Mikoliškio paukštyne užauginama apie pustrečio milijono broilerių. Juos paskerdus paukštyno skerdykloje, gaunama maždaug pusketvirto tūkstančio tonų skerdienos. Jos realizacija rūpinasi paukštyno savininkė – UAB „Cesta“. Ši sostinėje įsikūrusi bendrovė valdo gan platų mažmeninės prekybos tinklą Lietuvoje bei Lenkijoje. Savo parduotuvėse ji prekiauja paukštiena, kiaušiniais, mėsos gaminiais.

Ilgiau pagyventi leidžia svyravimai rinkoje

Nors Mikoliškio paukštyne viščiukams lesinti ir nenaudojami papildai, broileriai iki tinkamo parduoti svorio užauga greitai – vidutiniškai per 42 paras. Tačiau, anot L. Jakševičiaus, pasitaiko atvejų, kai broilerių skerdimas savaitę ar net dar daugiau vėluoja. „Viskas priklauso nuo situacijos rinkoje. Pastebėjome, kad paukštienos ir kiaušinių paklausa išauga prieš šventes, per nuolaidų akcijas. O po jų pirkimai vėl mažėja. Nes žmonės naudoja pigiau įsigytus produktus. Juk tiek paukštiena, tiek kiaušiniai šaldytuve gali būti laikomi ne vieną savaitę, arba iki kitos akcijos.Aišku, įtakos paklausai turi ir kiti faktoriai. Vištienos daugiau perkama pirmosiomis mėnesio savaitėmis, kai gyventojai būna Išlikti rinkoje įmanoma tik tiekiant jai kokybiškus produktus gavę pašalpas ar pensijas. O antroje mėnesio pusėje vėl stebime pirkimų „atoslūgius“, – aiškino Mikoliškio paukštyno direktorius.

Išvežus užaugintus paukščius, visi tvartai išvalomi, gerai išplaunami, dezinfekuojami, džiovinami, šildomi. Šios procedūros trunka 1–2 mėnesius. Tik po to į tvartus vėl paleidžiami vienadieniai paukščiukai.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-04 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.