Draugystė tęsiasi: norvegų vaikai viešėjo Ustukiuose

Kovo mėnesį „Darbe“ rašėme apie Lėvens pagrindinės mokyklos Ustukių skyriaus moksleivių viešnagę Norvegijoje. Ustukiečiai buvo įsikūrę vienoje Drangedalo savivaldybės mokyklų, daug bendravo su ten besimokančiais vaikais, iš arti stebėjo norvegiškos mokyklos gyvenimą. Visi artimai susibičiuliavo, tad Ustukių vaikai nekantriai laukė atsakomojo naujųjų savo draugų vizito. Norvegai į svečius pas juos atvyko baigiantis gegužei. Atskridę į Rygą, pakeliui į Ustukius jie apžiūrėjo senąją kaimyninės šalies sostinę, Rundalės pilį, Bauskę. Svečiai gyveno Pasvalio parko kempingo nameliuose, bet dienas leido Ustukių mokykloje arba keliaudami po Lietuvą. Aplankė Šiaulius, Kryžių kalną, Pakruojo dvarą, Biržuose – Astravo dvarą, Kirkilų draustinį, ten esantį apžvalgos bokštą. Daug keliavo ir po Pasvalį. Apie mūsų kraštą jiems pasakojo istorikas Gražvydas Balčiūnaitis. Norvegus ypač sužavėjo Smegduobių parkas ir pasakojimai apie smegduobių kilmę, paslaptingas Žalsvasis šaltinis, Girnų muziejus. Kartu su ustukiečiais norvegų vaikai pramogavo Pasvalio sporto mokyklos baseine, stebėjo rankininkų, boksininkų treniruotes. Per vieną jų aistringai palaikė tarptautinio čempionato kovoms besiruošiantį ustukietį moksleivį – talentingą jaunąjį boksininką Deivydą Luzanovą.

Svečiai iš Norvegijos lankėsi ir Lėvens, Valakėlių mokyklose. Jau pirmąjį viešnagės vakarą ustukiečiai surengė smagų pikniką, į kurį pakvietė ir mokinių tėvelius, visus mokytojus. Čirškėjo lauke kepamos dešrelės, skambėjo dainos. Lankydamiesi „Ustukių malūno“ įmonėje norvegai degustavo ten gaminamus trapučius.

Ustukiečiai Drangedale, o norvegai Ustukių mokykloje lankė bendras pamokas – šokių, muzikos, kūno kultūros. Per lietuvių kalbos pamoką norvegai mokėsi lietuviškų dainų, po to visi trim kalbomis – lietuvių, norvegų ir anglų – rašė laišką apie draugystę, karštai plojo savo sukurtą spektakliuką parodžiusiems Ustukių mokyklos pirmokėliams. Norvegų vaikus pavydžiai stebino plačios, gražiai sutvarkytos erdvės aplink Ustukių mokyklą. „Mes tokių erdvių neturime, nes mokyklos teritoriją iš visų pusių supa kalnai“, – sakė jie. „Užtat jūs turite kalnus!“ – Norvegijoje patirtų įspūdžių iki šiol nepamiršo Ustukių moksleiviai.

Daug laiko svečiai praleido atnaujintame Ustukių mokyklos stadione – su vietos vaikais žaidė krepšinį, futbolą.

Aštuoniolika moksleivių iš Drangedalo į Ustukius atlydėjo jų mokytojai Pal Heimdal ir Irene Kalbekkdalen Evensen – tie patys, kurie Ustukių moksleivius nuoširdžiai globojo per jų viešnagę Norvegijoje. Ustukiečiai linksmus ir geraširdžius mokytojus taip pamilo, kad net slapta ėmė svajoti, jog būtų gerai juos persivilioti į savo mokyklą…

Kai „Darbo“ korespondentė svečių iš Norvegijos paprašė pasidalinti įspūdžiais, patirtais Lietuvoje ir Ustukiuose, pirmiausia išgirdome: „Labai karšta! Pas jus – tikra vasara!“

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-04 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.