Mokykloje įžiebta kolekcionavimo aistra neužgeso

Prieš savaitę Pasvalio krašto muziejuje ekspozicijų salėje atidaryta Girsūduose gimusio, Vilniuje gyvenančio kolekcininko Jono Načiūno dovanotų suvenyrinių vokų paroda. Ji skirta kraštiečio 75-osioms gimimo metinėms. Per oficialią parodos atidarymo ceremoniją muziejininkė Bronislava Lapinskaitė sakė, kad šis renginys yra kiek pavėluotas, nes kolekcininkas jubiliejų šventė praėjusių metų pabaigoje – gruodžio 31-ąją. „Bet pasiruošimo parodai ir visi jos derinimo darbai užtruko iki pavasario pabaigos“, – sakė muziejininkė. Ji susirinkusiesiems paaiškino, kad kraštietis į Pasvalį atvežė ir padovanojo tik dalį savo turtingos kolekcijos. Muziejaus antrajame aukšte lankytojai ras pasvalietiška tematika padarytus vokus iš dviejų kolekcininko albumų. Dar tris atvežtus albumus su vokais galima pavartyti vietoje.

„Turiu atlikti darbą, kurio nelabai mėgstu“, – šyptelėjo Jonas Načiūnas, paprašytas papasakoti apie savo pomėgį. Kraštietis paaiškino, kad tikrasis jo hobis yra filatelija – pašto ženklų kolekcionavimas, o paties pagaminti vokai užima tik nedidelę kolekcijos dalį. Filatelija svečias susidomėjo dar besimokydamas tuometės Pasvalio vidurinės mokyklos aštuntoje klasėje, kuomet klasės draugas padovanojo pirmąjį pašto ženklą. Vidurinę mokyklą Jonas Načiūnas baigė 1960-aisiais, o filatelija profesionaliai pradėjo domėtis maždaug po ketverių metų. Svečias prisipažino, kad gyvenime buvo laikotarpių, kuomet pašto ženklų albumus teko padėti į šalį. Tačiau kolekcionavimo aistros Jonas Načiūnas niekada neprarado, kuri po atokvėpio vėl įsižiebdavo su nauja jėga. Inžinieriaus mechaniko specialybę turintį kraštietį labiausiai domina sporto tematika pasirodantys pašto ženklai, pirmiausia – lietuviški. Kadangi minėta tema labai plati, filatelistas daugiausia dėmesio skiria vienai lengvosios atletikos rungčiai – ieties metimui. Paklaustas, kodėl pasirinko, tarkim, ne krepšinį ar futbolą, kraštietis paaiškino, kad tokį patarimą gavo iš patyrusių filatelistų. Pašnekovas tvirtino, kad šiandien praktiškai neįmanoma, pavyzdžiui, surinkti visus vasaros ir žiemos olimpinėms žaidynėms ar krepšiniui skirtus pašto ženklus. Tuo tarpu tik ieties metimo rungčiai skirtų ženklų pasaulyje išleista apie 600. Iš jų maždaug du trečdaliai yra Jono Načiūno kolekcijoje. „Nors mokykloje per kūno kultūros pamokas ietį numesdavau tik trejetui“, – šyptelėjo kraštietis. Ilgamečio Lietuvos olimpinės kolekcininkų asociacijos nario pomėgis rinkti pašto ženklus sporto tematika ir juos pristatyti parodose, šiemet įvertintas solidžiu apdovanojimu. Sausio 22 dieną Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) būstinėje Jonui Načiūnui įteiktas medalis „Už nuopelnus olimpizmui“. Filatelistui apdovanojimą įteikė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Kiekvienas sportine tematika besidomintis filatelistas svajoja gauti retų pašto ženklų. 1940 metų 12-ąsias vasaros olimpines žaidynes iš Japonijos sostinės Tokijo buvo nuspręsta perkelti į Helsinkį. Tačiau dėl Europoje jau įsisiautėjusios antrojo pasaulinio karo ugnies jos buvo atšauktos. Vis tik spėta išleisti neįvykusiai vasaros olimpiadai skirtų vokų, pašto ženklų ir atvirukų. Jonas Načiūnas muziejuje minėjo, kad vieną tokį atviruką turi.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-06-02 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.