Praėjusį savaitgalį jau buvo šviežio medaus

Pastarosiomis dienomis prasidėjo darbymetis bitininkams. Šilti ir sausi praėjusios savaitės orai paskubino pirmąjį medsukį, o penktadienį ir šeštadienį Pasvalio turguje jau buvo galima nusipirkti šviežio medaus. Greičiau apsisukę bitinikai už puslitriuką pirmojo medaus prašė 3–4 eurų, o kilogramas kainavo mažiausiai 5 eurus. Tikrai nepigiai. Bet pirkėjų atsirado. Ir jie per daug dėl kainos nesiderėjo.

Kaip tikino Papyvesiuose ir Valakėliuose 30 bičių avilių turintis bitininkas Pranas Leimontas, šiemet pirmasis medus ne tik ankstyvesnis nei įprasta. Be to, jo ir gerokai daugiau nei pernai pavasarį. „Medaus pasiutusiai daug. Per praėjusią savaitę prisukau apie 80 kilogramų. Maždaug pusę tiek dar turėčiau gauti šiomis dienomis. Per patį sodų ir pienių žydėjimą pasitaikė geros dienos, tik paskui truputį atšalo. Bet medunešiui tai nesutrukdė. Be to, šiemet gerai peržiemojo bitės. Išliko visos šeimos. Bitės sveikos, todėl gerai dirba“, – kalbėjo jau 50 metų bitininkaujantis P. Leimontas.

Pirmąjį medų jau pabandė sukti ir Dainius Tuominis. „Bitės per tas kelias giedras dienas kaip reikiant padirbėjo. Manau, kad iš kiekvienos šeimos prisuksime po 18–20 kilogramų medaus. Praėjusį šeštadienį apžiūrinėdamas avilius pabandžiau pradėti pirmąjį medsukį. Iš 5 šeimų gavome pora bidonų pirmojo medaus. Maždaug tiek ir buvo užsisakę iš anksto nuolatiniai pirkėjai. Koriai jau baigiami akiuoti, todėl kitą savaitgalį, jei bus geras oras, su talkininkais pradėsiu svarbiausią medsukį“, – sakė bitininkas iš Vaškų.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-05-31 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.