Rūkantis jaunimas įkyrėjo visiems

Gan originaliai atėjusį pavasarį pajunta daugiabutyje Vyšnių g. 20 gyvenantys pasvaliečiai: jei nebeįmanoma praverti lango ar balkono dėl rūkalų dūmų, žinok, prasidėjo gražiausias metų laikas. Nuolat tas pats ir šį „aromatą“ skleidžiantis šaltinis – būrelis gimnazistų, „pešančių“ dūmą namo kieme. Ir taip kasmet. Laikui bėgant, keičiasi tik rūkoriai, bet ne jų įpročiai. Namo gyventojų prašymai nerūkyti po balkonais, dažniausiai palydimi jaunuolių kvatojimu ir patyčiomis. O senjorai, pabandę vaikyti rūkalius iš balkonų liejamu vandeniu, sulaukė ir gan rimtų grasinimų.

Namo Vyšnių g. 20 gyventojams jau aišku, kada Petro Vileišio gimnazijoje būna pertraukos. Anksčiau net laiptinės būdavo prirūkytos. Dabar nuo šios problemos gelbsti koduotos durys.

Kad rūkančių jaunuolių tikrai nemažai, matyti iš to, kiek namo kieme primėtoma nuorūkų. Be to, gimnazistai neretai dar ir prispjaudo ar net nusišlapina prie namo durų.

Name gyvenančios močiutės nuorūkų mėtymo problemą pabandė spręsti pastatydamos porą kibirų jaunųjų rūkalių pamėgtose vietose. Bet ir ši priemonė nebuvo efektyvi – namo aplinka ir toliau teršiama.

Jaunimas rūko ir už Vyšnių g. 26 namo, prie pat lopšelio-darželio „Eglutė“ teritorijos. Ten, už garažų, verda gimnazistų pertraukų laikas: jaunuoliai ne tik parūko, bet ir vartoja alkoholį. Taigi darželinukai mato nekokį pavyzdį.

Vyšnių gatvės gyventojai prašo gimnazistų tėvų, taip pat pedagogų, policijos, Savivaldybės atstovų pagalbos kovojant su minėtomis problemomis. Tačiau, atrodo, kad jos išsispręs savaime. Tiesa, trumpam – kol tęsis vasaros atostogos.

Petro Vileišio gimnazijos direktorius Viktoras Rimša neneigė, kad jam yra girdėti gyventojų skundai dėl namų kiemuose rūkančių gimnazistų. „Mokyklos teritorijoje apie rūkymą negali būti nė kalbos. Tačiau už jos ribų gimnazistai elgiasi kaip nori. Mes juk neturime galimybių sekioti jiems iš paskos per pertraukas. Todėl manau, kad moksleivių rūkymo minėto namo kieme problemą turėtų aktyviau spręsti gyventojai. Jie galėtų rūkančius jaunuolius nufotografuoti ar nufilmuoti. Tam priemonių šiuo metu pakanka. O mes, gavę nuotraukas ar vaizdo medžiagą, galėtume tuos niekadėjus nubausti. Kol to nėra, mes nieko daryti negalime“, – tikino P. Rimša.

Beje, nors ir nėra tikslių duomenų, direktorius mano, jog dabar rūkančių moksleivių gimnazijoje yra gerokai mažiau nei, tarkim, prieš dešimtmetį. Tad situacija dėl žalingo įpročio plitimo, jo nuomone, gerėja.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-05-28„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.