Kaip miestiečiai tapo Leliškių vienkiemio daržininkais

– Pirmuosius agurkų daigus šiltnamiuke pasodinom prieš kokius dvylika metų. Ir jie mums nusprogo. Pradėjom aiškintis, kodėl taip atsitiko. Pasirodo, į duobutes pripylėm rūgščių durpių, todėl daigeliai ir nunyko. Juk apie dirvos rūgštingumą tuomet neturėjom jokio supratimo, tačiau pirmoji nesėkmė mūsų neišgąsdino. Rankų nenuleidom ir toliau aiškinomės, kaip šiltnamyje anksti užauginti agurkų, pomidorų ir kitų daržovių, – prisiminė daržininkė Daiva Tručinskaitė, kaip su vyru Virgilijumi Družinsku iš Panevėžio miesto kūrėsi Leliškių vienkiemyje, senoje Družinskų giminės sodyboje, pačiame Pasvalio rajono pakraštyje, kur Biržų krašto žemės jau ranka pasiekiamos.

Šiandien Daivos ir Virgilijaus puoselėjami trys dideli šiltnamiai, užimantys daugiau nei trisdešimt arų, iš tolo šviečia. Nuo balandžio pabaigos juose skinami agurkai, apie Jonines tikimasi pomidorų derliaus. Taip pat jau senokai raunami ridikėliai, salotos, skinami svogūnų laiškai, krapai…

Paprastai Pasvalio, o kartais Biržų ar Vabalninko turguose visų šių šviežių daržovių galima nusipirkti iš daržininkės Daivos. Dažnam pirkėjui smagu, kad daržovės užaugintos mūsų rajone, Leliškiuose. Jautiesi, tarsi iš savo šiltnamio ar daržo būtum nusiraškęs tą šviežią traškų agurkėlį.

Nuo kovo iki rugsėjo mėnesio Daiva ir Virgilijus paskendę darbuose, tiksliau, savo šiltnamiuose. Tačiau Daiva suranda valandėlę laiko ir pirmiausia kviečia į seną klėtį, kurioje įrengtas erdvus ir jaukus būstas. Šią klėtį apie 1937 metus statė Virgilijaus tėvas. O skardinis stogas po karo buvo suvarpytas per partizanų ir stribų susišaudymą. Vėliau tos skylutės užtaisytos varžtais…

Daiva verda kavą ir vaišina saldainiais iš Filipinų. Pasirodo, marti filipinietė. Vienturtis sūnus Aurimas ir marti Roana jau šešerius metus kartu dirba amerikietiškuose kruiziniuose laivuose. Taigi šiais laikais pasaulis labai susitraukė.

Nuotraukoje: Daiva ir Virgilijus Leliškių vienkiemio senoje Družinskų sodyboje įsikūrė prieš keliolika metų, kai Panevėžyje nebeliko darbų.

Visą straipsnį skaitykite 2016-05-21„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.