Ugniagesiai per savo šventę nežygiavo

Praėjusį trečiadienį ugniagesiai minėjo Šv. Florijono – gaisrų sergėtojo dieną. Tiesa, ta proga pasvaliečiai neišvydo nei iškilmingo ugniagesių gelbėtojų parado, nei gaisrų gesinimo technikos demonstravimo. Kadangi buvo gautas nurodymas iš Bendrosios pagalbos centro apsieiti be viso to, tenkintasi kukliu renginiu Pasvalio krašto muziejuje. Į jį atvykusiems ugniagesiams pakako rajono Savivaldybės vadovų sveikinimų ir trumpo, bet nuoširdaus Pasvalio muzikos mokyklos auklėtinių koncerto.

Renginį vedęs „Darbo“ laikraščio redaktorius Viktoras Stanislovaitis turbūt ne be reikalo užsiminė, kad valdžia ne itin gerbia ugniagesius: budėti jie turi seniai remonto nemačiusiose patalpose, o į gaisrus tenka skubėti su antikvarinėmis, prieš 30–40 metų pagamintomis, gaisrinėmis. „Nors, kaip rodo vykdomų apklausų rezultatai, šalies gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais. Ši struktūra tradiciškai būna pirmoje reitingų lentelės vietoje, lenkdama ir policiją, ir Bažnyčią, ir, aišku, nuolatinius „autsaiderius“ – Seimą ir Vyriausybę. Tad galima teigti, kad valdžia tikrai nemėgsta to, ką gerbia žmonės“, – svarstė renginio vedėjas.

Ugniagesybos Pasvalio krašte istoriją pristatęs Savivaldybės specialistas Gražvydas Balčiūnaitis priminė, jog ugniagesiai visada buvo gerbiami. „Tai ypač matyti panagrinėjus tarpukario spaudos archyvus.

Būrėsi ugniagesių savanorių draugijos, į jas stodavo ne tik šaulių sąjungos nariai, bet ir jaunimas. Tai galima suprasti, nes savanoriai ugniagesiai būdavo atleidžiami nuo karinės tarnybos armijoje. Ketvirtajame dešimtmetyje Pasvalio krašte, tada priklausiusiame Biržų apskričiai, jau buvo 6 ugniagesių komandos. Daugumą jose sudarė savanoriai. Tarkim, Pasvalio komandoje buvo 7 samdyti ugniagesiai ir 80 savanorių. Joniškėlio, atitinkamai, 3 samdomi ir 30 savanorių. Panaši sudėtis buvo ir kitose gaisrininkų komandose.

Darbo ugniagesiams tikrai netruko. Kaip rodo išlikę duomenys, Biržų apskrityje vien 1933 metais įsiplieskė 48 gaisrai. O Pasvalyje didžiausias gaisras kilo 1920 metais. Per jį sudegė keliasdešimt medinių namų Biržų gatvėje, o apie pusė tūkstančio pasvaliečių liko be pastogės. Tada ir buvo nuspręsta, kad miesto centras turi būti mūrinis, o ne medinis“, – pasakojo G. Balčiūnaitis, linkėdamas ugniagesiams ateityje kuo mažiau darbo.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-05-07 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

3 Comments

  1. Nors ir pavėluotai, tačiau sveikinu visus drąsius vyrus, sergstinčius žmonių turtą nuo „raudonojo gaidžio“ siautėjimo! Gaudykit tą niekadėją ir, kol anas neįsisiautėjo, nusukit galvą, gerieji gaisrininkai!
    Gyvenau kažkada šalia senosios Joniškėlio gaisrinės. Medinis, panašus į klojimą pastatas, o jame – visokios vaikui įdomybės: benzininis vandens siurblys, dviejų vyrų „varoma“ mechaninė pompa, brandspoitai… Pamenu išbandytą ir sėkmingai naudotą tikrą techniką – automobilį, kuriame įtaisytas siurblys buvo toks galingas, kad vandens čiurkšlė, pataikiusi į paauglio nugarą, nubloškė nabagą į Mūšą. Šalia „klojimo“ buvo pastatyta lentų siena, imituojanti keturaukštį pastatą. Treniruotėms, nors ant tos sienos dažniausiai buvo džiovinamos šlapios žarnos. Labai svarbus atributas buvo siauruko geležinkelio bėgio šmotas, į kurį budintis gaisrininkas smagiai tvodavo kūjeliu, taip visiems pranešdamas apie nutikusią bėdą. Šalia gaisrinės pastato buvo kita miestelio įžymybė – kepykla, kurioje dirbusios merginos vaišindavo gaisrininkus formine duona ar ketvirtainėmis bulkutėmis. Ne kruasanai anos buvo, ale vis tiek gardžios! Dabar nei senosios gaisrinės, nei tos kepyklos nebėra, nes tuometinė valdžia, kolaboravusi su okupantais, pastatė ir puikią kepyklą, ir neprastą gaisrinę, kuri Pasvalio mero nuomone, cituoju, „priešgaisrinės tarnybos komandų patalpos yra pavyzdinės ar net idealios“ (!). Tataigi, pons mere, o ką Jūs per ketvirtį amžiaus kažką panašaus sutvėrėte?.. Jei jau užkliuvo ponas meras , tai negaliu nepasidžiaugti ženkliai pagausėjusia ugniagesių savanorių draugija, kurios avangarde – tas pats meras p. Gegužinskas (yra foto: pirmoje eilėje pirmas iš kairės ugniagesys savanoris Nr.1) ir jo ilgametė komanda (p. p. Balčiūnas, Užuotas, Petkevičius, nemažai savivaldybės darbuotojų). /žr. visą straipsnį!/. Su gautais pažymėjimais ir ženkleliais, ponai „savivaldžiai“! Kaip būtų smagu pamatyti šitą komandą, gęsinančią gaisrą, tegu pradžiai ir įsiliepsnojusią šašlykinę kokio bičiuliško korporatyvo metu…
    Tikrai nieko neironizuoju, tiesiog šiandien gera nuotaika: Europos žmonės mini WW II pabaigą šiame žemyne. Pergalę prieš rudąjį marą – nacizmą! Tą proga kuo širdingiausiai sveikinu antihitlerinės koalicijos veteranus, kurių, deja, vis mažiau ir mažiau belieka mūsų žemelėje.
    Žodis „pergalė“ priminė dar vieną progą: gaisrininkų renginio vedėjas p. Viktoras (vardas šis – nuo žodžio pergalė…) šiandien švenčia vardadienį! Keliu „kufelį“ salyklinio joniškėlietiško į Tamstos, pone Viktorai, sveikatą! Tik žinot, ką: apsispręskit vieną kartą su tomis savo pareigomis – tai Jūs vyriausias redaktorius, tai – redaktorius, tai, žiūrėk, kitą sykį liksit ne tik renginio, bet šiaip kokio „skyriaus vedėju“… Linkiu tvirto stuburo!

    1. Super !!! Sitie „savanoriai” tai savo noru,o kiti,kuriems reikes kist subines i ugni uz dyka ir be jokiu garantiju bus priverstiniai”savanoriai” 😀 Kazin kuris is tu savo nuru „savanoriu” gaisra yra mates”gyvai” ? Dieve mano,koks svieto juokinimas. Jei profesionalai gaisru gesint vaziuoja su muziejaus verotm relikvijom,tai „savanoriai” su viedriukais gales lakstyt .Dabar svarbu gerai padkavas pasikaustyt,kad sportbaciukai atlaikytu 😀

  2. O tai kur Pasvalio ugniagesiai-gelbetojai?Jie nenusipelne sventes,kad nuotraukoje nesimato nei vieno(turiu galvoje tuos,kurie realiai dirba ta pagarbos verta darba)? Ar gavo kuris nors „zvaigzde” uz daugelio darbo metu nuopelnus gelbejant zmones ir ju turta? Kazkaip labai jau neskaniai cia viskas atrodo….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.