Su danais ir latviais kartu ir dirbo, ir pramogavo

– Savaitė su svečiais iš Latvijos ir Danijos buvo kaip terapija. Pabėgau nuo rutinos, bendravau su įvairiais žmonėmis, dar geriau pažinau Latvijos ir Danijos kultūrą. Nors bendraamžiai iš kitos šalies, skirtinga jų kalba, tradicijos, požiūris, tačiau suvaržymo, kalbos barjero nejutau. Priešingai, radau daug bendrų interesų, kalbėtis nebuvo sunku, projekto dalyviai noriai bendrauja, tolerantiški, be galo šilti, malonūs. Per šiuos susitikimus supratau, kad ne taip svarbu, koks tavo anglų kalbos lygis, taisyklių žinojimas, o daug svarbiau sugebėjimas bendrauti bei ryšys, kurį sugebi užmegzti, socialinė, kultūrinė patirtis ir asmeninis tobulėjimas, – įsitikino Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos abiturientė Gabija Ruseckaitė. – Linkiu visiems, kurie turės galimybę dalyvauti panašiuose projektuose, nebijoti ir būtinai ja pasinaudoti.

Dvejus metus tęsėsi iš Šiaurės ministrų tarybos lėšų finansuojamas „Nordplus Junior“ projektas „Matematika pirštais“ arba tiesiog taikomoji matematika.

Projekte dalyvavo Pasvalio Petro Vileišio gimnazija, Latvijos Mazsalacos vidurinė mokykla ir Danijos Rydhave Slots mokykla.

2014 metų rudenį visų trijų mokyklų mokiniai bei mokytojai susitiko ir beveik savaitę kartu praleido Latvijoje, prieš metus pavasarį viešėjo Danijoje, o štai dabar visi suvažiavo į Pasvalį. Ir kartu tai buvo paskutinis susitikimas.

Iš Latvijos atvyko mokyklos direktorė, du mokytojai ir penkiolika mokinių, iš Danijos – du mokytojai ir vienuolika mokinių, taip pat dalyvavo 26 Pasvalio gimnazistai.

– Svečius apgyvendino dvidešimt šeimų, kai kurios priėmė po du mokinius. Be šių šeimų pagalbos mūsų projektas nebūtų toks spalvingas, – pripažino Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos anglų kalbos mokytoja, projekto koordinatorė Inga Špokavičienė. – Be galo esu dėkinga visoms anglų kalbos mokytojoms, gimnazijos skyrių vedėjams Loretai Liukpetrienei, Jurgitai Valuntonienei, Andriui Maračinskui, mokytojams Leonorai Stravinskienei, Vytautui Stravinskui, Sigitui Paliuliui ir visiems, kurie prisidėjo prie savaitės atidarymo ir uždarymo renginių.

Tačiau nuliūdino rajono valdžios abejingumas.

– Nes nė vienas neatvyko per uždarymo šventę pagerbti svečių iš Latvijos ir Danijos, nors ir buvo kviesti. Nejaugi niekas iš tokio būrio valdininkų neturėjo laiko ateiti ir atstovauti Pasvalio valdžiai, parodyti dėmesį mūsų svečiams, – stebėjosi projekto koordinatorė.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-30 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.