Jaunimo pamėgtoje erdvėje mokė kaip apsiginti

Apie Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos antrajame aukšte veikiančią jaunimo erdvę „Mono arba Stereo“ „Darbe“ jau ne kartą rašėme. Ji tapo ne tik kompiuterinių žaidimų, bet ir šiais laikais labai populiarių proto mūšių bei jaunimo įvairių diskusijų, susitikimų vieta. Užvakar, antradienį, „Mono arba Stereo“ erdvėje svečiavosi du rajono policijos komisariato pareigūnai – Viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio vyresnysis tyrėjas Viktoras Doda ir šio poskyrio vyresnioji specialistė Jurgita Packevičienė.

Per beveik valandą trukusį pokalbį pareigūnai stengėsi į „Mono arba Stereo“ erdvę susirinkusiems Petro Vileišio gimnazijos auklėtiniams paaiškinti kaip elgtis akistatoje su teisėtvarkos pažeidėjais ir nusikaltėliais bei kaip apsiginti nuo užpuolikų neperžengiant būtinosios ginties ribų. Pašnekesį pradėjęs V. Doda, pirmiausia atkreipė jaunimo dėmesį, kad gyvenimiškos situacijos labai skiriasi nuo koviniuose filmuose matomų įspūdingų vaizdų, kuomet bebaimiai drąsuoliai kaip mat į ragą suriečia užpuolikus. „Gyvybė ir sveikata yra brangiausias žmogaus turtas, o norint duoti efektyvų atkirtį nusikaltėliui, pirmiausia reikia būti tam psichologiškai ir fiziškai pasirengusiam. Tad geriausias ginklas nepatyrusiems yra greitos kojos“, – aiškino pareigūnas. Be abejo, nusikaltėlis nusikaltėliui nelygus – vieni būna iš anksto visą savo juodą planą iki smulkmenų apgalvoję, o kiti, tarkim, spontaniškai stveria iš gatvėje einančios moters rankinuką patys labai bijodami. Pastarieji užpuolikai paprastai sprunka sutikę net nedidelį pasipriešinimą.

Nemokantiems specialių kovinių veiksmų, anot pareigūnų, nuo užpuolusių chuliganų patartina gintis alkūnėmis, o ne kumščiais, kaip dažniausiai rodoma filmuose. Taip pat nereikia stengtis kovoti iki galo. Pavyzdžiui, į vieną jautriausių kūno vietų – nosį, smūgį gavęs nusikaltėlis, paprastai trumpam sutrinka ir paleidžia savo auką. Tada ir yra patogiausia proga pabandyti nuo jo pasprukti. Apsisprendusiems mokytis savigynos veiksmų, patariama gerai išmokti 2–3 kovos būdus, kurių pakaktų norint apsiginti nuo gatvės chuliganų. Merginoms veiksminga apsiginimo priemonė – aukštakulniai bateliai. Smarkiai iš viršaus stuktelėjus į užpuoliko pėdą, yra didelė tikimybė išsilaisvinti iš jo gniaužtų. Nepilnamečiams negalima nešiotis dujų balionėlių ir kitų specialių apsiginimo priemonių. Tačiau gana efektyvi atgrasymo priemonė yra plaukų lako balionėlis, kuriam amžiaus cenzas nereikalingas. Papurškus užpuolikui į akis lako, atsiras galimybė pabėgti ir iškviesti policiją. Kaip savigynos priemonė gali pasitarnauti ir mobilusis telefonas, nes smūgis juo taip pat yra gana veiksmingas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-21 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.