Netektys ir ligos devyniasdešimtmetės nesugniuždė

Patrakės kaime gyvenanti Kazimiera Kripaitytė-Čirvinskienė sekmadienį šventė 90-ąjį jubiliejų. Sulaukus tokio garbaus amžiaus, atrodo, nieko daugiau ir nebereikia, tik akis ir sielą džiugina šeimos, giminaičių, seniūnijos dovanotos gražiausių gėlių puokštės, linkėjimai sveikatos ir stiprybės.

O didžiulės vidinės stiprybės ši ilgo gyvenimo ir netekčių užgrūdinta močiutė tikrai turi su kaupu.

– Taigi gyvenam trys invalidai, – sako Kazimiera Čirvinskienė, jau septynioliktus metus po insulto nevaikštanti, tik sėdinti, tačiau šviesaus proto ir geros atminties. – Dukra Stefutė nuo gimimo neįgali, visą laiką su manimi kartu gyvena, pernai jos šešiasdešimtmetį šventėm. Ir anūkas Žydrūnas pas mus gyvena. Prieš šešerius metus per girtumą papuolė į avariją, neteko kojos. Kur jis daugiau dėsis, jei ne pas bobutę…

Ir tai ne visos bėdos. Per pastaruosius trejus metus Kazimiera Čirvinskienė vieną po kito palaidojo anūką, du sūnus, gerokai anksčiau nuo vėžio mirė nė penkiasdešimties nesulaukusi dukra. Dar seniau, 1983-iaisiais, nuskendo vyras. Iš šeimos liko tik dvi dukros – neįgali Stefutė ir Pasvalyje gyvenanti vyriausioji Stasė, taip pat keturi anūkai, trys proanūkiai.

– Per jubiliejų suvažiavo ir seselių vaikai. Buvo pilna troba svečių, – pasidžiaugia senolė.

Devyniasdešimtmetė nedejuoja, neaimanuoja, nekeikia likimo, laikosi paprastai ir oriai.

O kai imam kalbėtis apie vaikystę, jaunystę, kai vartom senas fotografijas, iš kurių žvelgia gražūs jauni žmonės, Kazimieros Čirvinskienės veidą vis dažniau nuskaidrina giedra šypsena. Atsiveria dingusių ar baigiančių nykti mūsų senųjų kaimų istorijos klodai. Net sunku patikėti, kad šiuose tuštėjančiuose laukuose dar prieš kelis dešimtmečius pilnose sodybose virė gyvenimas…

Kazimiera 1926 metų balandžio 10-ąją gimė Naujasodžio kaime, netoli Daujėnų:

– Buvo gražios jaunystės dienos – kaip gera, kaip linksma. Vien Naujasodyje buvom 24 jauni žmonės. O dabar šiame kaime tik mano pusseserė Adelytė begyvena. Tėviškės sodybos, aišku, nebėra. Augom penkios seserys. Dar gyvos esam dvi – aš vyriausia ir jaunėlė Danutė gyvena Daujėnuose.

Vido DULKĖS nuotraukoje: Iš penkių Kazimieros Kripaitytės-Čirvinskienės vaikų jos devyniasdešimtmečio sulaukė tik dvi dukros – Stefanija (kairėje) ir Stasė.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-16 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.