Uosiai jau atsisveikino su mūsų miškais

Šiemet pavasaris – tikrai ankstyvas ir gan sausas. Todėl miškininkai nedelsdami ėmėsi svarbiausio šiam laikotarpiui darbo – miško atsodinimo. Praėjusį antradienį medelių sodinukus iš Biržų miškų urėdijos medelyno jau gabenosi visos mūsų rajono teritorijoje esančios girininkijos.

Kaip teigė Kriklinių girininkas Regimantas Vegys, šiemet girininkijoje bus atsodinta 12 hektarų miško. „Didžiausią plotą, 10 hektarų, skirsime eglaitėms, o likusius porą hektarų – juodalksniams. Šiam tikslui prireiks apie 32 tūkst. eglių ir 6 tūkst. juodalksnių sodinukų. Be to, apie 12 tūkst. eglių sodinukų reikės jau augančių eglynų „renovacijai“, nes dėl gyvūnų daromos žalos ar kenkiančių vabzdžių, ne visi anksčiau sodinti medeliai sėkmingai išliko“, – sakė R. Vegys.

Kriklinių girininkijos miškuose šiemet nebus sodinama ąžuoliukų. Darbo miškininkams pakanka prižiūrint prieš kelerius ar keliolika metų pasodintus jaunuolynus. Anot R. Vegio, ąžuoliukams priešų tikrai nestinga: jaunų medelių šakelėmis ar žieve dažnai susigundo briedžiai bei elniai, o kartais – ir „didieji medkirčiai“ bebrai.

Jokių rūpesčių nebūna dėl pušų. Šių medžių atsodinti nereikia, iškirsti ar nuo smarkaus vėjo nukentėję plotai užsisėja patys. Greitai atželia ir iškirsti beržynai.

Beje, pernai Kriklinių girininkijos miškuose plynai iškirsta apie 40 hektarų miško. V. Vegio nuomone, puspenkto tūkstančio hektarų valdiškų miškų turinčiai girininkijai tai nėra daug. „Pastaraisiais metais visada kirtome po 35–40 hektarų, nes brandaus miško nestokojame. Turime net ir perbrendusių medynų. Juos pirmiausia reikia kirsti, nes aukštus senus medžius gali išvartyti smarkios vėtros“, – aiškino Kriklinių girininkas.

Miškasodis šią savaitę jau prasidėjo ir Joniškėlio girininkijoje. Jos girininkas Marius Martišius žada atsodinti 23 hektarus miško. Daugiau nei pusę šio ploto užims nauji eglynai. Juose bus pasodinta apie 40 tūkst. eglių sodinukų. Likusį plotą numatyta skirti juodalksniams, kurių reikės apie 30 tūkst.

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-07 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.