Tautodailininkų darbai: nuo audinių…

– Man patinka austi. Kai baigiu audinį ir staklės lieka tuščios, būna labai liūdna. Važiuoju į Juodupę siūlų ir jau iš anksto matau įvairiausius jų atspalvius. Kitos moterys svajoja apie kvepalus, o aš – apie siūlus ir audinius. Be galo džiaugiuosi turėdama tokį įdomų užsiėmimą. Prisimenu vieno turtingo bankininko pasakojimą, kaip išėjęs į pensiją nuobodžiavo, nes neturėjo ką veikti. Tada pagalvojau, kaip gerai, kad aš turiu audimą, – pristatydama savo audinį, kalbėjo pasvalietė audėja Palmira Venslovienė.

O ant jos austo kilimėlio buvo pamerkta sudžiovintų linų. Pasvalio krašto muziejuje veikia rajono tautodailininkų ataskaitinė dailės darbų paroda. Beje, tradiciškai gana gausiai lankoma. Žmonės mėgsta savo krašto tautodailininkų kūrinius.

Juk neretuose namuose ar darbo kabinete pamatysime krinčiniečio tapytojo Virginijaus Nudo peizažą, pasvalietės Leonoros Stravinskienės paveikslą, o gal ažūrinį karpinį, ką jau kalbėti apie pasvaliečio tapytojo Jurio Baliūno paveikslų populiarumą.

Tautodailės parodoje irgi iš tolo atpažįstami Jurio Baliūno tapybos darbai „Laiko dėsnis“ bei „Minties galia“. Eksponuojami Virginijaus Nudo šiemet nutapyti peizažai „Pavasarėja“ ir „Prie Balsių“, natiurmortas „Alyvos“. Kaip pastebėjo kolegos tautodailininkai, jis puikiai išstudijavęs peizažą, tačiau vieno tapybos paveikslo pakeitė kryptį ir pristatė tarsi mozaiką „Vasara“.

Parodoje akį traukia Leonoros Stravinskienės ne tik įspūdingi karpiniai, bet ir dekoratyvūs moliniai paukštukai-švilpynės.

– Mano uždavinys – padaryti, o ne šnekėti, – prie savo medžio skulptūrų stabtelėjo pasvalietis Arūnas Grušas. – Idėjų semiuosi iš mitų, iš gamtos, iš gyvenimo. Štai skulptūra „E-migracija“. Pastebiu, kad esam tiek įsispoksoję į ekraną, jog nebematom, kas aplinkui vyksta.

Tačiau Arūnas ne tik mato, bet ir puikiai jaučia mūsų tradicinę skulptūrą: „Šv. Jonas Nepomukas“, „Šv. Izidorius ir paukštis“, jas paspalvina, padažo. Arba nedažo: „Dviese“, „Ąžuolas ir paukštis“.

Žaismingumo nestinga Blaivutės Jarašūnienės lėlėms-žaislams: „Nešu laimę“, „Lieknėkime kartu“, „Mylėki kaip aš“.

Velykų išvakarėse į Pasvalio krašto muziejų atkeliavo Vilniuje gyvenančios kraštietės Skaidros Jankauskaitės-Kemėšienės paveikslai iš margučių lukštų.

Vido DULKĖS nuotraukoje: Tautodailės darbų parodos autoriai ir svečiai.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-04-02 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.