Tuberkuliozė niekur nesitraukia

Kasmet kovo 24-ąją visoje planetoje minima Pasaulinė tuberkuliozės diena. Daugelis iš mūsų galvoja, kad tuberkuliozė, dar vadinama džiova, tapo jau nebeegzistuojančia liga ir todėl jos nereikia bijoti. Deja, ši užkrečiama liga vis dar kelia pavojų mums visiems.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2014 m. pasaulyje tuberkulioze susirgo 9,6 mln. žmonių ir 1,5 mln. sergančiųjų mirė nuo šios ligos. Be to, tuberkuliozė yra viena iš pagrindinių ŽIV infekuotų žmonių mirties priežasčių.

Tuberkuliozė kelia didelę grėsmę visuomenės sveikatai, tačiau ji gali būti įveikta, jei bus imtasi konkrečių veiksmų. Daugumoje Europos šalių sergamumo tuberkulioze rodikliai yra žemi. Liga linkusi koncentruotis tarp atskirtų, skurdžiausių ir labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuva pagal sergamumo tuberkulioze lygį patenka į rizikingiausių valstybių sąrašą. Mūsų šalyje per pastaruosius dešimt metų sergamumas šia liga labai nežymiai: nuo 36,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų 2006 m., iki 31,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų 2015 m. Per praėjusius metus Lietuvoje tuberkulioze sirgo beveik 1200, užpernai – 1460 asmenų. Toks sumažėjimas labiau panašus į stabilizaciją, nes gyventojų taip pat mažėja.

Nė kiek ne geresnė situacija ir Panevėžio apskrityje. Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, pernai apskrityje buvo užregistruota 80 tuberkuliozės atvejų. Sergamumo rodiklis siekė 3,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Du kartus didesnis nei šalyje sergamumas buvo registruotas Pasvalio ir Panevėžio rajonuose – atitinkamai 6,6 ir 6,2 atvejo minėtam skaičiui gyventojų, mažiausias – Rokiškio rajone (0,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Mūsų rajone pernai nustatyta 17 naujų tuberkuliozės atvejų. Iš susirgusiųjų – 12 vyrų. Palyginus su 2014 m., susirgimų skaičius nepakito.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-31„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.