Puikiai sekasi ir muzika, ir informatika…

Pasvalio muzikos mokyklos akordeono klasės penktokas Dominykas Dulevičius (mokytojas Kęstutis Garlauskas) respublikiniame solfedžio konkurse užėmė trečią vietą. Konkursas vyko Kauno Juozo Gruodžio konservatorijoje, dalyvavo Alytaus, Birštono, Elektrėnų, Ignalinos, Kauno, Marijampolės, Panevėžio, Pasvalio, Plungės, Rokiškio, Ukmergės, Šiaulių, Vilniaus muzikos ir meno mokyklų mokiniai. Taigi varžovai suvažiavo iš visos Lietuvos.

Šiuo konkursu siekiama skatinti mokinių susidomėjimą ir motyvaciją mokantis solfedžio ir muzikos teorijos dalykų bei ugdyti jų kritinį mąstymą ir kūrybiškumą.

Mokiniai individualiai turėjo atlikti septynias užduotis – rašybos, ritmo, dermės, intervalų, akordų, klausymo ir skaitymo iš lapo.

Kiek anksčiau buvo diskutuojama, kodėl apskritai mokiniai turi mokytis solfedžio. Kai kurios mokyklos net buvo atsisakiusios šio dalyko arba sumažinusios solfedžio pamokų skaičių. Tačiau to niekada nedarė Pasvalio muzikos mokykla, kurios pedagogai įsitikinę, jog būtina mokėti muzikinį raštą.

– Kaip norėdami skaityti turime pažinti visas raides, taip grodami privalome mokėti muzikinius ženklus. Žinoma, galima iš klausos pakartoti kokią paprastą liaudišką polkelę, bet nepagrosime Bethoveno, juo labiau – Šopeno, – paaiškino solfedžio mokytojas Kęstutis Garlauskas.

Beje, buvęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis nuo 2014 metų patvirtino programos branduolį, pagal kurį privalomi solfedžio, muzikos literatūros ir specialybės dalykai. Be to, ir akordeonininkai jau turės mokytis aštuonerius metus. Tiesa, Dominyko ankstesnė sutartis dar sudaryta penkeriems metams.

– Bet pasiliksiu groti akordeonų orkestre, – sako Dominykas.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-22„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.