Pasvalio gimnazijoje – prancūziškas pavasario vėjas

Ką kiekvienam, mylinčiam prancūzų kalbą, Prancūziją, jos istoriją, tradicijas ir kultūrą, stilių, madą, kulinariją, žmones… (neįmanoma visko išvardinti), reiškia ši šalis? Tai yra kaip gyvenimo būdas ir nesvarbu, kad Pasvalį nuo Paryžiaus skiria tik kiek daugiau nei du tūkstančiai kilometrų. Prancūzijos dvasia išlieka…

Nors kasmet prancūzų kalbą besimokančiųjų skaičius mažėja, Pasvalys jau nesuskaičiuojamus dešimtmečius išlaiko frankofoniško krašto tradicijas. Prancūzų kalbos mokytojų ir kai kurių rajono mokyklų vadovų neblėstančio entuziazmo dėka šiandien dar galime pasidžiaugti prancūzakalbiais mokiniais. Jie ne tik skaito, rašo, galvoja, bet ir dainuoja, kuria spektaklius bei šoka pagal prancūzišką muziką.

Kiekvienais metais, kovo mėnesį Prancūzų institutas Lietuvoje organizuoja renginius, skirtus Tarptautinei frankofonijos dienai – kovo 20 – paminėti. Būtent šią dieną buvo įkurta Tarptautinė Frankofonijos organizacija, kuriai Lietuva nuo 1999 metų priklauso narės stebėtojos statusu.

Pasvalio Petro Vileišio gimnazija kiekvienais metais prisijungia prie šių renginių organizavimo. Šių metų frankofonijos šventės pavadinimas – „Douce France“ („Miela Prancūzija“), atspindėjo prancūzų kalbos grožį ir švelnumą. Tą dieną gimnazijos salėje susirinko visi Prancūzijos kultūros gerbėjai. Renginyje dalyvavo patys geriausi gimnazijos prancūzų kalbos mokiniai.

Frankofonijos šventę vedė abiturientės Rusnė Jankauskaitė ir Paulina Nevulytė, neseniai grįžusios iš respublikinės prancūzų kalbos olimpiados Anykščiuose.

Skambėjo populiarios prancūziškos dainos, šventės dalyviai išsiskyrė net ir savo apranga, pasipuošę išskirtiniais prancūziško stiliaus rūbais.

Kristina BALČIŪNAITIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-22„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.