Gaisrai išklibino saugaus gyvenimo pamatus

Tai, kad gaisras yra viena didžiausių nelaimių – visiems žinoma. Raudonas gaidys per kelias valandas gali pelenais paversti dešimtmečiais kurtą ir kauptą turtą. Nuo šios nelaimės niekas nėra šimtu procentu apsaugotas, tačiau baisiausia, kuomet pasėjamas nerimas, kad kažkas tyčia – kerštaudamas ir kitokių paskatų vedamas „žaidžia“ su ugnimi. Tokia nuojauta apėmusi Saločių gyventojus. Nuo 2013 metų miestelyje kilo šeši gaisrai – degė ūkiniai pastatai, garažai. Pasak rajono Ekstremalių situacijų komisijos pirmininko, mero pavaduotojo Povilo Balčiūno, visų šių nelaimių priežastys neaiškios. Nuo praėjusių metų rudens miestelyje budi į savisaugos būrį susiorganizavę salotiškiai. Tačiau nerimą ir įtarumą dar labiau pakurstė kovo 11-osios paryčiais kilęs gaisras vieno iš savisaugos būrio nario sodyboje. Piktavalis (ar piktavaliai) padegė karvėms paduotą šieną ir kelis prie tvarto buvusius, polietilenu apvilktus presuoto šieno rulonus. Kėsintasi padegti ir kieme stovėjusį traktorių, tačiau šios piktadarybės nusikaltėlis nebespėjo iškrėsti.

Po šio įvykio vicemeras P. Balčiūnas aptarti Saločiuose susiklosčiusią situaciją pasikvietė rajono policijos komisariato viršininką Dalių Prakuraitį ir Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininką Remigijų Baliūną. O praėjusio ketvirtadienio popietę apie gaisrus ir pastangas juos išaiškinti buvo kalbama bendruomenės namuose vykusioje gyventojų sueigoje. Didelis būrys atėjusiųjų akivaizdžiai bylojo, kad ši bėda iš tikro yra labai didelė.

Susirinkimą pradėjęs Saločių seniūnas Algimantas Mašalas priminė, kad po pernai metų spalio mėnesį kilusių dviejų gaisrų iš aktyviausių miestelio bendruomenės narių pavyko suburti savisaugos būrį. Seniūnijos vadovas pasidžiaugė, kad jame yra net 34 miestelio gyventojai. Būrys pasidalinęs į dvi grupes. Viena naktimis budi taip vadinamame Senamiestyje – kairiajame Mūšos krante įsikūrusioje miestelio dalyje, o kita patruliuoja Naujamiestyje, dešiniajame Mūšos krante besidriekiančiame gyvenamųjų namų rajone. Saločių savisaugos būrys pasirašė bendradarbiavimo sutartį su rajono policijos komisariatu. „Deja, kovo 11-ąją, per Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną Saločiuose vėl kilo gaisras. Daugelis gyventojų kėlė valstybines vėliavas, o nusikaltėliai atliko savo juodą darbą. Žmonės sunerimę, patiria didelį stresą, ne vienas salotiškis suskubo draustis pastatus“, – taip dabartinę padėtį Saločių miestelyje nupiešė seniūnas A. Mašalas.

„Kažkas pas jus yra negerai. Ugnis savaime neatsiranda. Baisiausias dalykas, kad jos priežastimi, kaip įtariama, gali būti piktų kėslų vedino žmogaus ranka“, – kalbėjo mero pavaduotojas P. Balčiūnas. Jis priminė dviejų dešimtmečių istoriją, kuomet Pumpėnų seniūnijos Vilkiškių gyventojai ne vienerius metus kentėjo nuo siautėjusio, šiame kaime gyvenusio, tyčinio padegėjo – piromano.

Nuotraukoje: Į Saločių gyventojų sueigą atvyko (iš kairės) Pasvalio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Remigijus Baliūnas, rajono policijos komisariato viršininkas Dalius Prakuraitis, Savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas, Pasvalio dekanas, Saločių prapijos klebonas, ats. kpt. Jonas Tamošiūnas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-22„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.