Bešeimininkės šiukšlės, Sosnovskio barštis, amūrai ir nauji želdiniai

Į rajono Savivaldybės aplinkos apaugos rėmimo specialiosios programos sąskaitą pernai surinkta per 58 tūkst. eurų pajamų, beveik 11 tūkst. daugiau negu buvo planuota. Pajamos už aplinkos teršimą sumažėjo 3,7 tūkst., o pajamos už gamtos išteklius padidėjo 14 tūkst. eurų. Tai reiškia, jog teršalų į aplinką pateko mažiau, tačiau padidėjo smėlio, žvyro, grunto geriamojo vandens sunaudojimas. Be to, pasikeitus Mokesčių už gamtos išteklius įstatymui, į Savivaldybės aplinkos apsaugos specialios programos sąskaitą įplaukia nebe 10, o 20 proc. šio mokesčio pajamų, t. y. dvigubai daugiau.

20 proc. specialiosios programos lėšų, išskyrus įplaukas už medžioklės plotų naudotojų mokesčius, pervesta į Savivaldybės visuomenės sveikatos specialiosios programos sąskaitą. Pinigai surinkti už medžiojamųjų gyvūnų išteklių naudojimą, skiriami miško sklypų, kuriuose medžioklė neuždrausta, savininkų ir valdytojų įgyvendinamoms prevencijos priemonėms, kuriomis siekiama išvengti medžiojamųjų gyvūnų daromos žalos miškui. 13,6 tūkst. eurų atiteko Biržų miškų urėdijai, repelentais nupurškusiai 196 hektarus spygliuočių ir lapuočių jaunuolynų Pasvalio, Kriklinių, Joniškėlio, Biržų girininkijose. Be to, Pasvalio girininkijoje 1,3 ha ąžuolyno aptverta tinklo tvora. Joniškėlio girininkijoje 5 tūkst., Kriklinių girininkijoje 600 kietųjų lapuočių uždėtos individualios apsaugos. 142 eurai skirti ir vienai miško savininkei, repelentus panaudojusiai 1,5 ha plote – apsaugoti spygliuočius.

1,2 tūkst. litų išleista bebravietėms ardyti. Žemės savininkė Felė Aperavičienė Nairių kaime praėjusių metų vasarą išardė penkias bebrų užtvankas, Larisa Tonkevičienė Stumbriškių kaime – tris.

Trims rajono sodiečiams išmokėtos kompensacijos už vilkų sudraskytus naminius gyvulius. Vienam – 56 eurai už avį, kitiems dviem – 184 ir 154 eurai – už veršelius.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-19 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.