Tikslas pasiektas: šernų mažiau nei medžiotojų

Naujausios apskaitos duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra beveik 21 tūkst. (20839) šernų. Minėta apskaita buvo surengta vasario 15–29 d. visoje šalies teritorijoje vykdant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus sprendimą, priimtą dėl afrikinio kiaulių maro plitimo pavojaus.

Apskaitos tikslas – nustatyti, kiek šiuo metu Lietuvoje yra šernų ir kiek jų reikėtų dar sumedžioti, kad 2017 m. balandžio 15 d. šių gyvūnų populiacijos tankumas medžioklės plotuose nebūtų didesnis kaip 0,5 šerno vienam kvadratiniam kilometrui, o visoje šalyje būtų ne daugiau kaip 25 tūkst. šernų.

Pastaroji apskaita parodė, kad jau dabar daugelyje savivaldybių šernų tankumas yra mažesnis. Tik devyniuose šalies rajonuose šis rodiklis šiek tiek (0,54–0,68 šerno) viršija siektiną. Kadangi šernai jau beveik du metus medžiojami be atrankos ir be pertraukų, nieko kito ir nebuvo galima tikėtis.

Deja, aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui pastarosios apskaitos rezultatai nepadarė didelio įspūdžio. „Šie skaičiai nereiškia, kad viskas jau padaryta ir galima ramiai laukti nieko neveikiant. Švelni žiema ir kitos palankios gamtinės sąlygos, tikėtina, lems gausias šernų vadas ir jų vėl ims daugėti. Todėl medžiotojai turėtų ir toliau aktyviai medžioti šernus, kad šių gyvūnų būtų ne daugiau, negu numatyta, ir taip užkirsti kelią afrikiniam kiaulių marui plisti“, – teigė ministras.

Tuo tarpu medžiotojai mano, jog sprendimas daugiau nei trigubai sumažinti šernų populiaciją nebuvo teisinga priemonė. Anot Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Tijušo, ji ir taip savo gausa ir tankumu neprilygsta daugelio Europos kraštų šernų populiacijoms. „Nors dalyvavau daugybėje pasitarimų, seminarų, konferencijų, skirtų afrikinio kiaulių maro plitimo prevencijai, aš, biologas, kol kas negirdėjau mane visiškai įtikinančių argumentų, kad šernų populiacijos sumažinimas sustabdys minėtą ligą. Mistinė pusė šerno šimtui hektarų yra Briuselio biurokratų nukabinta nuo lubų, neparemta jokiais moksliniais argumentais. Pastebėjau, kad ne viena direktyva, reglamentuojanti šernų medžioklę afrikinio kiaulių maro zonoje, kertasi su elementariomis žiniomis apie šių žvėrių populiacijos struktūrą bei jų elgseną“, – piktinosi E. Tijušas, priminęs, kad lygiai prieš du metus Lietuvoje buvo suskaičiuota 70 tūkst. šernų.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-17 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.