Už duotą kraują donorai atlygio neprašo

Kiekvieną mėnesį Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialo medikai į Pasvalio ligoninę atvažiuoja laukti mūsų krašto donorų ir paimti jų kraujo. Kaip sakė šio filialo direktorė gydytoja Rita Vaitkienė, toks kraujo centro ir mūsų ligoninės bendradarbiavimas tęsiasi jau visą dešimtmetį.

Dovanoja dalelę savęs

– Darbuotis Pasvalio ligoninėje mums sudarytos puikios sąlygos. Kas kartą atvažiavus, filialo medikus ir kraujo duoti atėjusius pasvaliečius Už duotą kraują donorai atlygio neprašo aplanko ligoninės vyr. gydytojas ar kitas šios gydymo įstaigos administracijos atstovas. Pasidomi, kaip įsikūrėme, ar nieko netrūksta, ar nereikia kokios nors pagalbos, – pasvaliečių dėmesiu patenkinta gyd. R. Vaitkienė. – Pernai kraujo davė 177 Pasvalio krašto donorai, šiemet, per du pirmuosius metų mėnesius – jau 63. Kraujo donorystės akciją kasmet rengiame ir per Pasvalio miesto šventę. Tą dieną centrinėje miesto aikštėje stovi Nacionalinio kraujo centro palapinė, o joje mūsų medikai ne tik ima donorų kraują, bet ir bendrauja su žmonėmis, kurie užsuka pasidomėti mūsų veikla, pačia donoryste, galimybe tapti donorais. Gražiai bendradarbiaujame su rajono mokyklomis, ypač – Petro Vileišio gimnazija, Policijos komisariatu, Savivaldybe. Šiose įstaigose esame surengę ne vieną donorystės akciją, nes geranoriški jų darbuotojai puikiai supranta donorystės reikšmę, tad čia visada atsiranda nemažai žmonių, aukojančių savo kraują kitiems. Labai branginame nuolatinius donorus, kurie kraują duoda reguliariai: bent du–tris kartus per metus. Jie ne tik patys ištikimiausi, bet ir patys saugiausi donorai, nes jų sveikata kontroliuojama nuolat.

Per trisdešimtį metų kraujo tarnyboje dirbanti gyd. R. Vaitkienė minėjo, jog Panevėžio regione jau beveik pasiekta šimtaprocentinė neatlygintina donorystė. Norint dar plačiau išpopuliarinti jos idėją, svarbu kiek įmanoma labiau priartėti prie potencialių donorų, kad jiems būtų paprasta ir patogu pasidalinti neįkainojama dovana – savo krauju. Donorystė pamažu tampa garbės ir prestižo reikalu.

– Ypač džiugina pozityvus jaunimo požiūris. Jei žmogus, ką tik sulaukęs pilnametystės, ateina duoti kraujo, didelė tikimybė, kad ištikimu donoru jis bus ir ateityje, – teigė mūsų pašnekovė. – Neretai žmonės, paaukoję kraujo ir pajutę malonumą dovanoti dalelę savęs kitiems, kitąkart grįžta nebe vieni, o pasikvietę draugų, artimųjų. Tapti donorais mes kviečiame visus jais būti galinčius geros valios žmones. Gaila, kad tikrąją kraujo vertę kai kurie žmonės suvokia tik tada, kai nelaimė ištinka juos ar jų artimuosius. O juk bėda kiekvieną iš mūsų gali užklupti bet kada.

Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialo direktorė Rita Vaitkienė akcentavo, jog neatlygintina donorystė yra ne tik prasmingiausia, bet ir saugiausia. Daugelyje pasaulio šalių atlikti tyrimai liudija, kad savanoriškai, be jokio atlygio aukojantys kraujo žmonės mažiausiai linkę slėpti informaciją apie savo sveikatą ar gyvenseną. Juk pagrindinis jų tikslas – ne pasipelnyti, bet padėti sunkiai sergantiems ar bėdos ištiktiems.

Gyd. R. Vaitkienė priminė, jog Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialo medikų komanda artimiausiu metu Pasvalio ligoninėje lankysis ir donorų lauks kovo 29 dieną ir balandžio 27 dieną.

Vido DULKĖS nuotraukoje: Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialo gydytoja Rasa Lembergienė ir klinikos laborantė Gražina Barvičienė labiausiai džiaugiasi ištikimais donorais.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.