Kapelas kieminėtis kvietė Kazytė su Tavose

Sekmadienį Pasvalio kultūros centras pakvietė žiūrovus į tradicinę, liaudiškos muzikos šventę „Kieman svečė suvažiava“. Jos sumanytoja – Kultūros centro folkloro ansamblio „Rags“ vadovė Daiva Adamkavičienė, kuri paprastai būna viena šio renginio vedėjų.

Šiemet prieš renginį Kultūros centro vestibiulyje nebesimatė megztas pirštines, kojines, riešines, servetėles, rankų darbo karolius, seges, inkilus ir kitus medžio darbus siūlančių auksarankių. Kelerių metų patirtis byloja, kad Vilniaus krašto iš kartos į kartą perduodamą tradiciją – Kaziuko mugę – kituose šalies regionuose gana sunkiai sekasi „prisijaukinti“. Ne išimtis ir Pasvalys – nedidelė mugė prieš koncertą „Kieman svečė suvažiava“ nesulaukdavo didesnio dėmesio. Kaip ir praėjusiais metais, šiemet kelialapius į Pasvalio kultūros sceną gavo tik atrankos turus įveikę kolektyvai. Vasario mėnesį jie vyko Krinčine ir Vaškuose. Kaimo kapelų atrankinių etapų organizatorius, Pasvalio kultūros centro kaimo skyrių veiklos koordinatorius Evaldas Kondrotas sakė, kad vienas iš šio renginio tikslų yra liaudiškos muzikos žanro populiarinimas. Tad kasmet atrankos turai organizuojami vis kituose miesteliuose. Šiemet kolektyvams geranoriškas pastabas ir pastebėjimus išsakė jų pasirodymus Krinčine ir Vaškuose stebėję bei vertinę E. Kondrotas, Pasvalio kultūros centro liaudiškos kapelos „Svalia“ vadovas Stasys Vitonis ir režisierius, muzikos mokytojas Sigitas Paliulis. Komisija nusprendė, kad dviem kapeloms dar reikia pasitempti, o į baigiamąją „Kieman svečė suvažiava“ šventę pakvietė aštuonis kolektyvus – septynias kapelas ir S. Paliulio vadovaujamą armonikierių ansamblį.

„Kažin, ar Dievas „nepakuros“, kad suvažiavome linksmintis per Gavėnią? Gal pirmiausia pakvieskim į sceną valdžios vyrą, kuris duotų mums „išrišimą“, – porino renginio vedėjos Kazytė (D. Adamkavičienė) ir Tavosė (Ustukių skyriaus administratorė Vilma Stepanovienė). „Vieversis į Lietuvą, muzikantai – į Pasvalį!“, – šmaikštavo Savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas. Vicemeras, pasidalinęs įspūdžiais iš Kaziuko mugės Vilniuje, palinkėjo kapeloms sėkmingo kieminėjimosi, žiūrovams – smagiai praleisti laiką, o Kazytę ir Tavosę pažadėjo kitąmet per Kaziuką nusivežti į sostinę.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-08 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.