Pasvalio baseine latviai jaučiausi kaip žuvys vandenyje

Tai, kad Pasvalio baseine dažnai išgirsti latvišką kalbą, seniai jokia naujiena. Nuo pat baseino ir pirčių atidarymo 2011 m. lapkričio viduryje, vandens procedūras pamėgo ne tik biržiečiai, pakruojiečiai, kupiškėnai, bet ir mūsų kaimynai anapus valstybės sienos – Bauskės miesto ir rajono gyventojai. Tad ir pusšimtis kilometrų, skiriantis Pasvalį nuo apie 10 tūkst. gyventojų turinčios Bauskės, maudynių mėgėjams nėra kliūtis. Baseino lankytojai neskaičiuojami pagal tautybę, tačiau jo darbuotojos tvirtino, kad latviai sudaro mažiausiai trečdalį visų klientų. Broliukai latviai vyksta į Pasvalį tiek šeimomis, tiek organizuotomis grupėmis. Štai penktadieniais Pasvalio baseine mokosi plaukti mažieji Bauskės miesto gyventojai. Juos plaukimo pradžiamokslio moko latvių instruktoriai. Taigi jei ne mūsų artimiausi kaimynai – biržiečiai, pakruojiečiai, kupiškėnai ir bauskiečiai – baseine plaukiotų tik keletas vietinių gyventojų. Dažnai taip ir būna – nevertiname to, ką turime. Jei Pasvalyje nebūtų baseino, gal tuomet ir mes dažnai važinėtume maudytis į Panevėžį ar Anykščius?

Džiugina tai, kad praėjus ir ketveriems metams po įkurtuvių, susidomėjimas vandens pramogomis neslūgsta. Pasvalio sporto mokyklos direktorė Eugenija Butrimienė minėjo, kad šiemet per sausį baseine lankėsi 7967 klientai, 161 daugiau nei prieš metus.

Užpraeito ketvirtadienio vakare pakalbinome vienos organizuotos latvių grupės vadovę, Bauskės muziejaus darbuotoją Ligą Grosbardę (Liga Grosbarde). Jau beveik metus kiekvieno ketvirtadienio vakarą autobusu į Pasvalio baseiną atvykstančios Bauskės gyventojų grupės organizatorė minėjo, kad pavyksta surinkti vidutiniškai iki 25 įvairaus amžiaus ir profesijų atstovus – pradedant pedagogais, savivaldybės tarnautojais, baigiant pensinio amžiaus sulaukusiais asmenimis. Vasario 25-osios vakarą, kuomet šnekučiavomės su ponia L. Grosbarde, atvažiavo 21 baseino lankytojas. Tarp atvykusiųjų dominavo vyresnio amžiaus maudynių mėgėjai, kuriems taikoma bilieto nuolaida. Nesikeičia ne tik savaitės diena, bet ir baseine praleistas laikas – svečiai jame maudosi porą valandų – nuo 19 iki 21 val.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-05 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.