Gaminti modernią techniką galima ir Pasvalyje

Nors Nepriklausomybės pradžioje viena po kitos likvidavosi kolūkius pakeitusios žemės ūkio bendrovės, buvo aišku, jog žemė apleista nebus. Taip pat buvo galima numatyti, kad ūkininkai ją dirbs naudodami ne vien tik iš sovietmečio paveldėtą žemės ūkio techniką – greitai jiems prireiks naujesnės vakarietiškos.

Tuo neabejojo ir pasvalietis Sigitas Zajarskas, vienas iš pirmųjų mūsų krašte, 1993 metais, įsteigęs žemės ūkio verslą aptarnaujančią įmonę UAB „Pasvalio agrodileris“. Veiklos pradžioje bendrovė specializavosi žemės ūkio technikos bei jos atsarginių dalių prekyboje. Kadangi tuo metu ūkininkų ūkiuose prasidėjo „techninė revoliucija“, sekėsi gan gerai. Todėl greitai teko imtis technikos remonto, modernizavimo paslaugų teikimo, taip pat įvairių detalių gamybos.

Tačiau svarbiausias posūkis „Pasvalio agrodilerio“ istorijoje įvyko prieš 10 metų, kai įmonė pradėjo gaminti žemės ūkiui skirtus purkštuvus. „Mano nuomone, gamyba tikrai įdomesnė už prekybą. Dar prieš tai mėginome gaminti plūgus, kultivatorius. Tačiau supratome, kad tai nėra sudėtingi gaminiai, kuriems surinkti rekėtų didelio išmanymo ar ypatingos įrangos. Įsitikinome, jog šiuos padargus surinkinėti gali ir kitos žemės ūkio technikos serviso paslaugas teikiančios įmonės. Dėl to, jausdami, jog ateityje augs tik pasiūla, o ne kainos, plūgų ir kultivatorių gamybos atsisakėme. Bet nedelsdami ėmėmės kitos veiklos – purkštuvų modernizavimo ir gamybos. Apsispręsti padėjo tai, kad tuo metu Lietuvoje nė viena įmonė tokios technikos negamino. Taigi, galima teigti, kad užėmėme laisvą nišą. Iš pradžių modernizavome rusiškus purkštuvus, bet, neilgai trukus, pradėjome šią techniką gaminti ir patys. Paklausa tikrai nesiskundėme. Modernių purkštuvų reikėjo ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos ūkininkams. Juk šiose Baltijos šalyse tokios technikos niekas dar negamina. Mūsų gaminių kokybe patenkinti ir rusai. Nuo 2005-ųjų esame pagaminę daugiau nei 800 prikabinamų ir pakabinamų purkštuvų. Tačiau ir šiuo metu užsakovų yra tiek, kad vos spėjame suktis“, – kalbėjo S. Zajarskas.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-03-03 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Sigits maladiec. Man jis toks visiskas pozityvas…. Kai bandrauji toks saviaks. Saunuolis. As uz ji balsuociau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.