Viešas kalbėjimas – iššūkis ne kiekvienam

Lietuviai turi vieną keistą bruožą. Esame „kompetentingi specialistai“, galintys reikšti nuomonę absoliučiai visais klausimais. Tiesa, dažniausiai tai darome gulėdami priešais televizoriaus ekraną ar anonimiškai komentuodami straipsnius internetiniuose naujienų portaluose.

O jei taip reikėtų atsistoti prieš minią, „ant bačkos“ – išdrįstumėt?

Praeitą savaitę Pasvalio krašto muziejuje vyko nacionalinio projekto „Eurodebatai: viešojo kalbėjimo iššūkis“ renginys, kurį organizavo Jaunimo Europos komanda. Norinčių varžytis dėl geriausio oratoriaus titulo daug neatsirado. Iššūkį vienas kitam metė Petro Vileišio gimnazijos mokiniai Jonas Kaziliūnas, Agnė Griniūtė, Ugnė Juozapavičiūtė ir Rūta Staškevičiūtė.

Debatus vedusi Jaunimo Europos komandos narė Jovita Kuodytė pristatė žaidimo taisykles. Kiekvieno pasisakančiojo kalbai skiriamos trys minutės. Po kalbos, debatų dalyviai oratoriui gali užduoti klausimus.

Komisija (jaunimo reikalų koordinatorė Vida Stokienė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Regina Grubinskienė, Savivaldybės administracijos direktorius Rimanatas Užuotas ir „Darbo“ redaktorius Viktoras Stanislovaitis) vertino jaunųjų oratorių įsigilinimą į temą ir jos atskleidimą, argumentų ir siūlymų stiprumą, kūrybiškumą ir originalumą, gebėjimą įtikinti, kūno kalbą.

Pagal šių debatų nuostatas, galutinį vertinimą sudarė jungtinis komisijos ir žiūrovų balas.

Pirmoji debatų tema „Mano miestas atviras visiems“ buvo skirta imigracijai. Jaunieji oratoriai pripažino, kad tai yra visai Europai aktuali problema, iššūkis ne tik vyriausybėms, bet ir kiekvienam iš mūsų. Pabėgėliai visuomenei kelia nusikalstamumo, terorizmo, bedarbystės baimę. Tačiau, anot kalbėjusių, iš tiesų žmonės labiau bijo ne aukščiau išvardintų dalykų, o nežinomybės. Ar staiga vienu metu Europos žemyną užplūdęs milžiniškas kiekis pabėgėlių nepakeis mūsų gyvenimo būdo, tradicijų, gamtos? Tačiau šiuolaikiniame imigracijos procese debatų dalyviai įžvelgė ir teigiamų dalykų. Jaunuolių manymu blogą demografinę Lietuvos situaciją gali išgelbėti tik imigrantai. Kadangi tarp atvykstančiųjų bus nemažai kvalifikuotų specialistų, tai sudarys prielaidą vietiniams žmonėms kelti kvalifikaciją. Taip pat turėsime progos geriau pažinti kitų tautų papročius ir tradicijas. Visi sutarė, kad tai iššūkis, kurį reikia priimti, nes „tai, ko šiandien bijai, rytoj gali tapti geriausiu tavo draugu“.

Visą straipsnį skaitykite 2016-02-25„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.