Šernus galės šaudyti ir ne medžiotojai

Nuo vasario 15 iki šio mėnesio pabaigos visoje šalyje skaičiuojami šernai. Remiantis jų apskaitos rezultatais, bus nustatytos tolesnės priemonės šių gyvūnų populiacijai reguliuoti ir priimti sprendimai, kaip veiksmingiau užkirsti kelią afrikiniam kiaulių marui plisti. Koordinuoti šernų apskaitos vykdymą aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pavedė regionų aplinkos apsaugos departamentams. Ministro vasario 11 d. įsakymu suskaičiuoti šernus medžioklės plotams priskirtose teritorijose įpareigoti medžiotojai. Apskaitos duomenys turės būti suderinti su regionų aplinkos apsaugos departamentų rajono agentūromis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniais padaliniais ir miškų urėdijų girininkijomis, kurių teritorijoje medžioklės plotų naudotojai turi leidimus naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius.

Tikslaus skaičiaus sužinoti nepavyks

Nors K. Trečioko įsakymą dėl šernų apskaitos daug kas vadino absurdišku, ministras teigė neabejojantis, kad tik medžiotojų būreliai geriausiai žino, kokioje teritorijoje, kiek turi šernų. Tiesa, jis prisipažino nežinąs, kokį metodą taikant žvėrys suskaičiuojami, taip pat negalėjo garantuoti ar medžiotojų pateikiami skaičiai nėra įrašyti tiesiog „iš lubų“.

Pasvalio medžiotojų draugijos pirmininkas Rimantas Kregždė nebuvo priešiškai nusiteikęs dėl šernų apskaitos. „Mums tai nėra kažkokia naujiena. Medžiotojai kiekvienais metais kovo mėnesį skaičiuodavo šernus ir pateikdavo duomenis apie šių žvėrių skaičių savo medžioklės plotuose. Paklaida visada būna. Bus ji ir po šios apskaitos. Juk net didelėse fermose skaičiuodami kiaules suklysta. O suskaičiuoti miške vieneto tikslumu šernus, manau, neįmanoma. To dar niekam nėra pavykę padaryti“, – svarstė R. Kregždė.

Tikėtis sužinoti tikslų šernų skaičių neverta ir todėl, kad jų apskaitai sąlygos nebuvo geros dėl sniego trūkumo. Netekus galimybės suskaičiuoti žvėris pagal paliktus pėdsakus, teko taikyti kitas skaičiavimo metodikas. Dažniausiai buvo stebimos šėryklos ir viliojimo vietos. Pašaro ieškančius šernus nufilmuodavo ten įrengtos nuo judesio įsijungiančios kameros, beje, gerai „matančios“ ir naktį. Taip užfiksuojamas ne tik žvėrių skaičius, bet ir jų pasirodymo laikas, nes nufilmuotą vaizdą šernus skaičiuojantis medžiotojas iškart gauna į savo kompiuterį ar mobilųjį telefoną.

Nors šis žvėrių skaičiavimo būdas nėra pigus, bet pastaraisiais metais tampa vis populiaresnis. Ypač skaičiuojant šernus, kurie vaikščioja bandomis ir, be to, dažniausiai naktį. „Pagal iš kameros gautą vaizdą sužinai ne tik kiek bandoje buvo šernų, bet ir pamatai, kaip jie atrodė. Todėl lieka mažesnė tikimybė, kad ta pati banda bus suskaičiuota dar kartą po kiek laiko jai pasirodžius prie kitos, taip pat kamera stebimos, šėryklos.

Patogiau ir žvėris skaičiuojančiam medžiotojui, nes jam nebereikia per šlapdribą, lietų ar smarkų vėją budėti visą naktį su žiūronais medžioklės bokštelyje. Kas dedasi stebimame plote, jis pamato ir namuose sėdėdamas prie kompiuterio. Galbūt dėl to kiekvienas būrelis jau turi įsigijęs bent po 2–4 filmavimo kameras“, – aiškino R. Kregždė.

Tiesa, „ne vietoje“ padėtas brangus daiktas kartais parūpsta ilgapirščiams. Pernai buvo dingusi vieno medžiotojų būrelio kamera. Tačiau ją atgauti nebuvo sunku, nes vagis buvo nufilmuotas. Surastas jis iš pradžių bandė aiškinti nieko neėmęs, bet, kai pamatė medžiotojų parodytą vagystės įrašą, nugvelbtą daiktą turėjo grąžinti.

Naudodami gan modernias priemones, pasvaliečiai medžiotojai šernų apskaitą baigs anksčiau. Anot R. Kregždės, duomenis apie šernų skaičių naudojamuose medžioklės plotuose jau praeitą savaitę buvo pateikę 9 mūsų rajono medžiotojų būreliai. Likę du tai padarys šiandien.

Tikriausiai dar šią savaitę apskaitos rezultatai bus išsiųsti į Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentą. Nors atsiskaityti su aplinkosaugininkais medžiotojai privalo iki kovo 5 dienos.

Kiek mūsų rajone šiuo metu yra šernų, medžiotojų draugija dar neišduoda. Jų skaičių tikriausiai sužinosime balandžio pradžioje, kai Aplinkos ministerija paskelbs visoje šalyje vykdytos apskaitos rezultatus.

Edvardas BALČIŪNAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-02-25„Darbe“.

Daugiau: Šaudymo centras

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.