Susiėjo vienon gryčion

Per pusantro šimto gyventojų turintis Puodžių kaimas yra išsaugojęs prasmingą senolių tradiciją – kai reikia aptarti savo bėdas, būsimus darbus, pasidžiaugti tuo, kas nuveikta, kaimo žmonės renkasi erdvesnėje kurio nors sodiečio troboje. Praėjusį šeštadienį gausų svečių būrį svetingai priėmė Janinos Berdešienės namai. Pasikalbėti apie tai, kas rūpi, čia suėję sodiečiai galėjo su juos aplankiusiais Savivaldybės atstovais, savo seniūnu, Visuomenės sveikatos biuro specialiste, Seimo nario Antano Matulo padėjėjomis.

Kaimas – be socialinės rizikos šeimų

Saločių seniūnas Algimantas Mašalas trumpai apibūdino situaciją seniūnijoje ir per praėjusius metus joje nuveiktus darbus. Gyventojų šioje seniūnijoje, kaip ir visoje Lietuvoje, vis mažėja: pernai gimė 22 kūdikiai, mirė 49 sodiečiai ir dabar seniūnijoje gyvena 2770 žmonių. Beje, Puodžių kaimas gali didžiuotis, kad jame nėra nei vienos socialinės rizikos šeimos. Tiesa, dar neseniai viena atvykėlių šeima „juodajame sąraše“ buvo, bet, situacijai pasikeitus į gerąją pusę, iš jo išbraukta. O visoje Saločių seniūnijoje gyvena 28 socialinės rizikos šeimos, jose auga 85 vaikai. Anot seniūno, būtina stiprinti su tokiomis šeimomis dirbančių specialistų pajėgas. Dabar seniūnija turi dvi socialines darbuotojas, bet viena jų dirba puse etato, t. y. kas antrą dieną. Neretai būna taip, kad toje pačioje šeimoje tenka praleisti ir po gerą pusdienį, mokyti jos narius elementarių socialinių įgūdžių. Socialinės darbuotojos rizikos šeimose gyvenantiems vaikams dažnai yra tarsi antrosios mamos, nes „pirmosioms“ jų atžalos nelabai rūpi.

Algimantas Mašalas pasidžiaugė, kad seniūnijos gyventojai aktyviai dalyvavo asbestinių stogų keitimo programoje. Per pastaruosius ketverius metus naujais stogais pasipuošė 70 trobų ir pagal šį skaičių Saločių seniūnija pirmauja rajone. Seniūnijos vadovas priminė, jog šiemet iki kovo 31 dienos vėl galima teikti paraiškas dėl paramos ir sveikatai pavojingą asbestinių stogų dangą pakeisti nauja. Jis ragino sodiečius, kurie stogų dar nepasikeitė, šia parama pasinaudoti. Kartu pažadėjo, jog seniūnijos žemės ūkio specialistė padės užpildyti visus reikiamus dokumentus. Paramos dydis – iki 2000 eurų arba pusė naujos stogo dangos įsigijimo išlaidų. Seniūnija pasirūpino, kad jos kaimuose atsirastų lentelės su gatvių pavadinimais.

Puodžių kaimo sodietei Ritai Klevaitienei seniūnas padėkojo už pagalbą renkant duomenis apie gyventojus, norinčius gauti kompostavimo konteinerius. Tie, kas jų dar neturi, irgi galės įsigyti, nes šių konteinerių bus gauta papildomai.

Sodiečiai pageidavo, kad prie Puodžių kapinaičių būtų pastatytas šiukšlių konteineris, ypač reikalingas kietosioms – stiklo, plastmasės – atliekoms šalinti.

Artėja pavasaris, tad gyventojų, besiruošiančių savo sodybose sodinti medelius, seniūnas prašė nepažeisti numatytų atstumų: ne arčiau kaip trys metrai nuo sklypo ribos. Tai padės išvengti kivirčų su kaimynais.

A.Mašalas užsiminė, jog seniūnija iš Puodžių kaimo yra sulaukusi skambučių dėl palaidų šunų. „Ką darysi, lėkėm iš Saločių į Puodžius dvidešimt kilometrų padėti aplaidžiam šeimininkui prisirišti savo šunį“, – šyptelėjo seniūnas.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-02-11 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.