„Šiaurės aruodai“ pilni ne tik grūdų, bet ir gerų idėjų

_DSC9294
Per Tris Karalius kooperatyvo „Šiaurės aruodai“ ūkininkai su žemdirbiškomis lauktuvėmis apsilankė Grūžių vaikų globos namuose.

Pasvalio krašto ūkininkų prieš septynerius metus įkurtas kooperatyvas „Šiaurės aruodai“ šiandien vienija 25-ių augalininkystės ūkių šeimininkus, kurie jau daug kartų įsitikino didele kooperacijos nauda. Kadangi patys kooperatyvo nariai yra ir jo savininkai, realizuojant ūkiuose išaugintą produkciją nebereikia tarpininkų ir ūkininkai už parduotą derlių gauna didesnes pajamas, turi geresnes sąlygas sudaryti palankias ilgalaikes sutartis su perdirbėjais, gali gerokai pigiau nusipirkti sėklų, trąšų, pesticidų, net technikos. Susikooperavusiems ūkininkams lengviau derėtis ne tik su jų produkciją superkančiomis, bet ir su paslaugas žemdirbiams teikiančiomis įmonėmis: susivienijusių ūkininkų žodis – svaresnis ir geriau girdimas, nes jų svarba rinkoje – daug didesnė.

Kooperatyvo „Šiaurės aruodai“ vadybininkė Laimutė Samulionienė minėjo ir kitą kooperacijos pranašumų pusę – nuoširdų bendravimą. Kooperatyvo nariai dalijasi žiniomis, patirtimi, kartu aptaria žemdirbiams aktualias problemas, ieško jų sprendimo būdų. Rengia seminarus, beje, ne tik savo kooperatyvo nariams, bet visiems naujų žinių pageidaujantiems žemdirbiams. Pasikviečiama įvairių sričių konsultantų, kurie supažindina su pažangių technologijų, technikos, agrochemijos, augalininkystės, mokesčių, buhalterinės apskaitos, kitomis žemės ūkio naujovėmis, įstatymų pakeitimais, naujais teisės aktais.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-01-19 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.