Po tragedijos Kėdainių rajone, socialinės bėdos – po didinamuoju stiklu

1
Pirmasis šiemet vykęs seniūnų pasitarimas buvo skirtas socialiniams klausimams.

Sausio 1-osios vakare visą šalį pašiurpinusios tragiškos dviejų kūdikių mirtys Kėdainių rajono Saviečių kaime, priminė, kad be savo ekonominiais, mokslo ir kitokiais pasiekimais besididžiuojančios Lietuvos yra ir kita Lietuva – prasigėrusi, palūžusi, žudanti savo vaikus. Pradedant šalies prezidentūra, baigiant savivaldybėse vykusiais pasitarimais, vėl prakalbta apie priverstinį gydymą nuo alkoholizmo, alkoholio prieinamumo mažinimą, socialinių įgūdžių neturinčius asmenis ir šeimas, vaiko teisių apsaugą, komandinį darbą sprendžiant socialines problemas.

Tad sausio 6 d. Savivaldybės rūmų mažojoje posėdžių salėje vykusio seniūnų pasitarimo metu pirmiausia ir kalbėta apie minėtus socialinius reikalus. Į pasitarimą buvo pakviesti rajono policijos komisariato viršininkas Dalius Prakuraitis, Prevencijos poskyrio viršininkas Žygintas Stuknys, Vaiko teisių apsaugos, Socialinės paramos ir sveikatos bei Švietimo ir sporto skyrių vedėjai Astra Kanišauskienė, Ramutė Ožalinskienė, Kazys Polekas, Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Brazdžionienė.

„Manau, kad svarbiausia – laiku pastebėti šeimas, asmenis, kuriems reikia skubios pagalbos. Šiandien pokalbio metu mums reikėtų susitarti, kaip bendromis pastangomis galėtume organizuoti efektyvesnę socialinę veiklą“, – pasitarimą pradėjo Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas.

Juodoji statistika ir liūdnos tendencijos Rajone yra 219 socialinės rizikos šeimų, kuriose auga 560 nepilnamečių vaikų. Daugiausia tokių šeimų gyvena didelėje Joniškėlio apylinkių seniūnijoje. Taigi kas penktas mūsų rajono mokyklose besimokantis mokinys yra iš socialinės rizikos šeimos. Todėl nereikia stebėtis, kad ugdymo rezultatai prastėja – tokius liūdnus statistinius duomenis pateikė Vaiko teisių apsaugos bei Švietimo ir sporto skyrių vedėjai A. Kanišauskienė ir K. Polekas. Švietimo ir sporto skyriaus vadovas apgailestavo, kad mokyklose taip pat daugėja vaikų, neturinčių teigiamų vertybinių nuostatų. Pasak vedėjo, yra pavyzdžių, kuomet vienas toks sunkiai valdomas „neklaužada“ sutrikdo visos mokyklos veiklą.

A. Kanišauskienė patikino, kad rajone žinomos visos padidintos rizikos šeimos, kurioms ir skiriamas didžiausias dėmesys. Žiemą bene didžiausias rūpestis, kad tokios šeimos turėtų kuro ir neužmirštų pakūrenti krosnies. Neseniai Joniškėlio apylinkių seniūnijos Sabonių kaime apsigyveno socialinių įgūdžių stokojanti šeima, kurioje auga septyni vaikai. Nusipirktame name nebuvo net elektros. Vedėja minėjo, kad bendromis pastangomis pavyko ne tik elektrą įvesti, bet ir suorganizuoti labdaros siuntą.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2016-01-12 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.