Galbūt Pasvalio vardą garsins ir mineralinis vanduo

vanduo
Pasitarimo dalyviai susitiko „Pasvalio vandenų“ įmonėje. Trečias iš kairės – UAB „Artva“ vyriausiasis hidrogeologas Neringas Šeirys.

Gali būti, kad po metų kitų Pasvalys turės mineralinio vandens gręžinį, iš kurio bus imamas, pilstomas ir Lietuvos bei užsienio rinkai tiekiamas puikios kokybės mineralinis vanduo. Anot UAB „Artva“ – seniausios Lietuvoje žemės gelmių tyrimus atliekančios įmonės – vyriausiojo hidrogeologo Neringo Šeirio, mes dažnai net nesusimąstome, kokį turtą Lietuva turi po savo žeme, nes daugelyje pasaulio šalių kokybiškas geriamasis vanduo apskritai didžiulis deficitas. Daug kur gero požeminio vandens iš viso nėra, tad ten valomas ir maistui naudojamas paviršinių vandens telkinių – upių ar ežerų – vanduo, kuriam perdirbti į geriamąjį vandenį skiriamos milžiniškos lėšos.

Seimo nario Antano Matulo iniciatyva, pakalbėti apie galimybę Pasvalyje išgauti ir pilstyti mineralinį vandenį, buvo sukviesti Savivaldybės ir UAB „Pasvalio vandenys“ vadovai, taip pat jau minėtas svečias – UAB „Artva“ vyriausiasis hidrogeologas Neringas Šeirys.

Hidrogeologas akcentavo, jog Pasvalio vandenvietė yra labai dėkingoje vietoje, kur po žeme glūdi dideli kokybiško vandens ištekliai. Prieš keletą dešimtmečių mūsų miesto parko teritorijoje buvo išgręžtas 450 metrų gylio gręžinys. Ištyrus iš tokio gylio paimtą vandenį paaiškėjo, jog jis savo sudėtimi ir kokybe panašus į Likėnų ar Birštono gydyklose naudojamą vidutinės mineralizacijos vandenį. Bendra šio vandens mineralizacija – 7,3 g/l. Tai natrio, kalcio ir magnio chloridinis, sulfatinis mineralinis vanduo. Jis puikiai tiktų gydomosioms mineralinėms vonioms, SPA procedūroms.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2016-01-07 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

4 Comments

  1. Šifruojam nuotrauką: trečias – įvardintas; o kas tas antras?; kas šeštas? Retai matomi veidai laikraštėlyje, todėl derėtų juos „pristatyti“ skaitytojams!..
    Kažkodėl informacijos autorė – korespondentė nei puse lūpų nesuburbėjo apie prof. G. Tomsą, apie gyd. K. Armoną, apie veikusią Pasvaly gydyklą, apie Žalsvąjį šaltinį… Pagaliau nederėjo pamiršti šaunių mokinukų D. ir T. Trybių bei jų mokytojo E. Petrulio. Beje, kam įdomu, tas pasiguglins!
    P. S. Ar „mažos mineralizacijos ir puikios kokybės“ (suprantam, kaip gėlą!!) vandenį galima vadinti mineraliniu? Šiaipjau, mėgstam skaityti pasakas, ale pasakotojai saiką irgi reikia turėti. Pradžios mokykloj mokytoja mums kalbėjo: jei ko nesupranti, tai geriau patylėk!..
    P. P. S. O štai skaičius 180 000 € – įsimintinas…

  2. Mineralinis vanduo – natūraliai susiformavęs vanduo, kuriame yra ištirpusių mineralinių medžiagų. Jis būna mažos, vidutinės ir didelės mineralizacijos. Vanduo, kuris mineralinėmis medžiagomis yra papildytas dirbtinai, vadinamas mineralizuotu vandeniu. O gėlas vanduo – tai vanduo su mažu druskingumo kiekiu.
    Matyt, iš tiesų kai kam verta atnaujinti ir pagilinti savo žinias…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.