Dovanų – senolių paliktas kraitis

1
Žemaitiją, Aukštaitiją ir Suvalkiją atstovavusios „vaidilutės“ uždegė Advento vainiko žvakes.

Prieššventiniu Advento laikotarpiu Pasvalio Trečiojo amžiaus universiteto studentaisenjorai surengė gražią ir prasmingą popietę „Ką senoliai paliko kaip kraitį“. Visų penkių fakultetų studentai susirinko į Lėvens pagrindinės mokyklos aktų salę. Popietėje buvo pristatyti trijų Lietuvos regionų – Aukštaitijos, Žemaitijos ir Suvalkijos – adventiniai papročiai, žaidimai, valgiai. Juk tarp Pasvalio TAU studentų yra ne tik aukštaičių, bet ir mūsų krašte apsigyvenusių žemaičių, suvalkiečių. O dzūkė kol kas, deja, tik viena.

Užgesus šviesoms ir skambant muzikai, salėn įžengė kiekvieną regioną atstovaujančios, lino rūbais pasipuošusios „vaidilutės“, nešančios baltas degančias žvakeles. Nuo jų liepsnelių buvo įžiebtos adventinio vainiko žvakės.

Renginio vedėjos – TAU studentės Birutė Simonaitienė ir Danutė Gabriūnienė – pakvietė mintimis ir žodžiais pakeliauti po Lietuvą. Šalies regionus pristačiusios „vaidilutės“ kiekviena kalbėjo savo gimtąja tarme. Apie Aukštaitijos gamtą, čia gyvenančių žmonių būdą, jų tradicijas pasakojusi Alfutė Zaleckienė pirmiausia priminė labai seną aukštaitišką apeigą, kurią paprastai atlikdavo šeimos motina. „Vaidilutė“ ant kiekvieno salėje buvusio žmogaus bėrė grūdus, linkėdama būti išmintingais ir protingais. Aukštaičių atstovė pamokino smagių žaidimų, kuriuos mūsų krašte per Kalėdas žaisdavo jaunimas, burtų – kaip prisivilioti patinkantį bernelį.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-12-29 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.