Kitokia erdvė, kitokiam laisvalaikiui

Stereo 4
Jaunosios „Mono arba stereo“ savanorės.

Kai ima temti, kitapus redakcijos šviečia Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibiliotekos langai. Viename jų – šiai įstaigai neįprastas vaizdelis – šokinėjantis ir rankomis mosikuojantis jaunimas. Kartą net pagalvojau, kad ten pradėjo veikti aerobikos salė ir tik susigaudęs kieno šie langai, supratau, jog paaugliai ne sportuoja, o žaidžia moderniu, judesiais valdomu žaidimų kompiuteriu „Xbox ONE“, kuris stovi neseniai atidarytoje atviroje jaunimo edvėje „Mono arba stereo“.

Jaunimo užimtumas viena svarbiausių (jei ne pagrindinė) mūsų rajono problemų, kuri, deja, sprendžiama labai fragmentiškai ir nenuosekliai. Labai dažnai įvairūs „gelbėjimo planai“, „užimtumo programos“ yra nuleidžiamos „iš viršaus“ ir miršta dar nepradėtos įgyvendinti, arba būna „prasmingos“ ir „patrauklios“ tik gražiai paruoštose ataskaitose.

Yra keletas jaunimo organizacijų, tačiau tokių, kurios dirba ne formaliai, o siūloma veikla patraukli daugeliui, galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Dar mažiau yra asmenybių, kurios sugeba pritraukti jaunus žmones ir motyvuoti juos veiklai. O vietų, kur po pamokų, ar šiaip laisvu laiku galėtų rinktis jauni žmonės ir neformalioje aplinkoje leisti laiką, rajone beveik nėra.

Todėl, kai šių metų pavasarį Mariaus Katiliškio biblioteka paskelbė apie jaunimo erdvės kūrimą, tikrai buvo ne vienas skeptikas, teigęs, jog tai dar vienas „Europos pinigų plovimas“, ar būdas „jaunimo sąskaita“ sutvarkyti kažkurį bibliotekos kampelį.

Kiek šie nuogąstavimai pagrįsti – parodys laikas, tačiau kol kas projektas juda į priekį ir, kas keisčiausia (ir džiūgiausia), varomoji jo jėga yra Pasvalio jaunimas.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-12-15 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.