Saločiuose – naujas Savanorių skveras

1

Pirmadienį Saločiuose paminėta Lietuvos karių diena ir atidarytas miestelio Savanorių skveras. Saločių Šv. Juozapo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, po kurių eisena patraukė į naująjį skverą. Čia juostelę perkirpo meras Gintautas Gegužinskas, pavaduotojas Povilas Balčiūnas ir Seimo narys Antanas Matulas. Skambant Lietuvos himnui, valstybės vėliavą pakėlė kariai savanoriai. Šį gruodį savo tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradės ir keturi Saločių krašto savanoriai.

Pasvalio dekanas, Saločių parapijos klebonas, atsargos kapitonas Jonas Tamošiūnas palaimino paminklą, kurio atminimo lentoje iškaltos 1919– 1920 metų Nepriklausomybės kovų Saločių valsčiaus savanorių pavardės.

Iššautos trys patrankos salvės: už Lietuvą, už 1919–1920 metų Saločių valsčiaus savanorius ir Lietuvos kariuomenę.

Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos mokiniai skaitė eiles ir uždegė žvakutes.

– Esu dviejų savanorių anūkas, – prisistato Panevėžio 5-osios šaulių rinktinės Pasvalio 7-osios kuopos vadas, Joniškėlio apylinkių seniūnas Sigitas Ilgutis.

Tarp Saločių valsčiaus savanorių abu jo seneliai – 1899 metais Kubiliūnuose gimęs Petras Ilgutis ir iš Namišių kaimo kilęs Kazys Krikščiūnas, gimęs 1897-aisiais.

Kazys Krikščiūnas buvo apdovanotas 1-ojo laipsnio Vyties Kryžiumi. 1919 metų kovo mėnesį jis įstojo savanoriu į Saločių (Joniškėlio) partizanų būrį, dalyvavo daugelyje kautynių su bolševikais. Vėliau Kazys Krikščiūnas buvo pašauktas į Lietuvos kariuomenę, dalyvavo kovose prieš bermontininkus ir mūšiuose prieš lenkus.

1925 metais žurnale „Karys“ buvo rašoma:

– Pasvalio komendantūros antros kuopos eiliniai Kazys Krikščiūnas, Andrius Liukpetris ir Jurgis Vimba 1919 metų lapkričio 12 dienos kautynėse su bermontininkais ties Saločiais, mūsų antrai kuopai puolant vokiečius, įsitvirtinusius mūro klebonijoje ir staiga padariusius priešpuolimą, pateko nelaisvėn ir buvo laikomi klebonijoje. Matydami pro plyšį, kad viršilos Burkevičiaus komanda artinasi prie klebonijos ir kad dalis vokiečių iš klebonijos pasišalino ją atmušti, būdami beginkliai, puolė veikiančius prie langų vokiečių kulkosvaidininkus, sutrukdė kulkosvaidžių šaudymą. Kol įbėgo pagalbon viršilos Burkevičiaus komanda, narsuoliai mušėsi su vokiečiais kumščiais ir neleido jiems šaudyti…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-11-26 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.