Bendradarbiavimo ryšius mezgė Azerbaidžane

Azerb (1)
Memorialas 1990 metų Sausio 20-osios aukoms.

Azerbaidžane viešėjo Lietuvos savivaldybių asociacijos delegacija, siekusi užmegzti bendradarbiavimo ryšius su šios šalies savivaldybėmis. Kartu su Akmenės ir Trakų rajonų, Birštono ir Druskininkų savivaldybių merais bei LSA direktore Roma Žakaitiene, į Azerbaidžaną buvo išvykęs ir Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas. Vizitą inicijavo Azerbaidžano miestų, rajonų ir kaimiškųjų savivaldybių asociacijos, kurių atstovai šių metų liepą lankėsi Lietuvoje. Mūsų šalies merai susitiko su Bigadansko, Mingečeviro, Gobustano, Nizaminsko savivaldybių vadovais, Lietuvos ambasadoriumi Azerbaidžane Valdu Lastausku.

Kruvinasis sausis – ne tik Lietuvoje

Savo įspūdžiais iš Azerbaidžano – kalnų šalies, apie kurios gyvenimą Lietuvos žmonės šiandien mažai ką žino, Gintautas Gegužinskas dalijasi su „Darbo“ skaitytojais:

– Į Baku skridome per Turkijos didmiestį Stambulą. Azerbaidžano sostinės aerouoste lėktuvas nusileido antrą valandą nakties. O rytą, važiuodami Baku gatvėmis, matėme daugybę statybų, sparčiai augančius dangoraižius. Šalia modernių, stiklu spindinčių pastatų, prigludę rūpestingai restauruoti senosios architektūros šedevrai – čia persipynusi istorija ir šiandiena. Senamiestyje dominuoja švelnios pastelinės spalvos: gyvenamieji namai, mečetės pastatyti iš kalnuose dažnai aptinkamo vadinamojo kriauklakmenio.

Savo didingumu stebina trijų aukščiausių Baku dangoraižių kompleksas „Liepsnos bokštai“, kurie sutemus sušvinta tarsi trys milžiniški ugnies liežuviai. Šie liepsnas primenantys dangoraižiai – savotiški Azerbaidžano, vadinamo „Ugnies žeme“, simboliai.

Daug naujų statinių Azerbaidžano sostinėje iškilo ruošiantis šioje šalyje vykusiems dviem grandioziniams renginiams – 2012 metų „Eurovizijos“ konkursui ir 2015 metų Europos žaidynėms.

Šalies ekonomikos atsigavimą azerbaidžaniečiai sieja su Heydaro Alijevo atėjimu į valdžią. 1993 metais jis buvo išrinktas Prezidentu ir šias pareigas ėjo iki pat savo mirties – 2003-iųjų. Tada Prezidento postą Azerbaidžano žmonės patikėjo Heydaro Alijevo sūnui Ilhamui Alijevui, kuris šaliai vadovauja jau trečią kadenciją.

Heydarui Alijevui, kurį daugelis vadina tautos gelbėtoju, Azerbaidžano miestuose ir miesteliuose pristatyta daugybė paminklų. Užsienio šalių delegacijos visada pirmiausia vedamos prie jų, kur padeda pačių azerbaidžaniečių iš anksto parūpintų gėlių.

Heydaro Alijevo kapą bei didingą monumentą aplankė ir Lietuvos savivaldybių merai. Tose pačiose kapinėse palaidotas vyresnės kartos lietuviams puikiai žinomas dainininkas Muslimas Magomajevas, daug kitų garsių Azerbaidžano menininkų.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-11-26 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Siekė užmegzti? Mezgė? Tai ar užmezgė? Norėtųsi tikslumo, nes pasakojimas daugiau panašus į provincijos ekskursanto malonius įspūdžius, patirtus už valdiškus pinigus. Jei jau rajoninio masto oficioze dalijamasi su skaitytojais tam tikra patirtimi, tai būtų neprastai išgirsti asmeninę keliaunyko nuomonę, tarkim, apie Kalnų Karabacho problemą (tskant, iš pirmų lūpų!), kodėl aplankytoje valstybėje nėra viduriniosios klasės (o Pasvalio rajone ji yra?), ar nepastebėta asmenybės kulto apraiškų etc.? Tiek to – kitą sykį mokslinio agronomo laipsnį turintis keliautojas galės papasakoti apie, sakykim, vynuogių auginimą ir nuostabų „Agdam“…
    Klausimas autorei: kaip ten su ta Nachičevane? Cituoju: „…armėnų valdoma Kalnų Karabacho teritorija nuo pagrindinės Azerbaidžano dalies atskyrė Nachičevanės regioną…“. Kuo čia dėtas K. Karabachas? Jei mokykloje per geografijos pamokas gaudytos varnos, tai šiandien galima paguglinėti ir pažiūrėti politinį Azerbaidžano žemėlapį. Nuo Josifo Visarionovičiaus laikų Nachičevanės AR buvo „atskirta“! O apie „automobilinį kelią per Iraną“, prisipažįstu, tikrai norėčiau sužinoti smulkiau. Parašiau „smulkiau“, tad viena stojos smulkmena: kas tas kriauklakmenis? Kalkakmenis (kriauklainis)? Tufas? Bazaltas? Nepykit, autore, tačiau oficiozas, nors ir vietinis, turi būti tikslus ir informatyvus.
    Pradėjau „mezgimais“, jais ir baigsiu. Joniškėlyje sako: „Pamezgęs uodegą išlėkė tas mūsų bernas į sodžių, nėjo apsiliuobti“. Čia nieko bendro su mūsų keliautoju, tik, idant nebūčiau apkaltintas naudojąs neįprastą šiam oficiozui frazę, kviečiu pažvelgti į lkz.lt, žodis m e g z t i, Jnšk.! Vox populi, tskant…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.