Roko muzika įkvepia ir po trisdešimt metų

6
Pajiešmenių scenoje – Rygos roko grupė „Cement“, kuri čia grojo ir prieš 30 metų.

– Tokio ilgumo plaukų Pasvalyje dar nebuvo, – šypteli Juris Baliūnas, prisiminęs 1985-ųjų vasarą kultūros namų diskotekų salėje koncertavusią Rygos sunkiojo roko grupę „Piligrim“.

Prieš daugiau nei trisdešimt metų prie naujųjų Pasvalio kultūros namų darytoje fotografijoje nesunku pastebėti, kad Rygos roko muzikantų plaukai siekia juosmenį.

Šiandien jaunimas neįsivaizduoja, jog dėl ilgaplaukių rokerių pasirodymo rajono valdžia Pasvalio kultūros namų direktorių iškvietė pasiaiškinti. Tačiau anuomet ilgi plaukai turėjo kur kas gilesnę prasmę.

– Visame pasaulyje ilgi plaukai tapo laisvės simboliu. Žvelgiant istoriškai, tai nebuvo visiškai nauja, mat ilgi vyrų plaukai jau nuo seno buvo laisvo žmogaus požymis, – pastebi Rokas Radzevičius savo knygoje „Lietuvos roko pionieriai“. – Ideali sovietinio žmogaus laikysena – neišsiskirti iš pilkos masės, neišsišokti nei elgesiu, nei išvaizda. Kadangi parduotuvių pasiūla buvo niekingai skurdi, visi dėvėjo panašius pilkus drabužius, nešiojo panašias šukuosenas.

Roko muzikos paveikti jaunuoliai vieni pirmųjų pradėjo laužyti šiuos stereotipus. Atrodo, kad viskas prasidėjo nuo plaukų (gali būti aktualu: plaukų tiesintuvas). Čia „ydingą“ pavyzdį parodė „Bitlų“ ketveriukė, kuri nuotraukose pasirodė su „nepadoriai“ ilgų plaukų šukuosenomis ir taip savo gerbėjams puikiai leido suprasti, kad be panašaus plaukų stiliaus apie roko muzikanto karjerą neverta nė svajoti. Tačiau būtent tokie nepadoriai ilgi plaukai iš esmės prieštaravo Sovietų Sąjungoje puoselėjamoms sovietinės estetikos, moralės ir net higienos normoms. Todėl bandančių augintis plaukus jaunuolių tykojo įvairios grėsmės: rizikavo patekti į savo mokyklų vadovybės nemalonę, gauti lupti nuo komjaunuoliškai nusiteikusių gentainių, būti priverstinai nuskusti milicijos…

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-11-24 „Darbe“.

Plaukų šalinimas lazeriu https://oblakasalon.lt/lazerine-epiliacija/ 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.