Broliai kraujo donorais tapo nesitarę

Donorai 2
Pasvaliečiai broliai Sigitas ir Rimantas Savickai neatlygintinai davė kraujo po 28 kartus.

Prieš keletą metų Pasvalio ligoninėje, į kurią Nacionalinio kraujo centro medikai atvažiuoja imti donorų kraujo, per vieną donorystės akciją netikėtai susitiko du broliai: rajono Savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vyr. specialistas Sigitas Savickas bei Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas Rimantas Savickas. Abu jie neatlygintinos donorystės akcijose dalyvavo nebe pirmą kartą, tačiau keliai vis nesusikirsdavo. O susitikę kitur, apie kilnią savo misiją broliai vienas kitam neužsimindavo, nes jiems atrodė, kad paaukoti kraujo yra paprastas, niekuo neišsiskiriantis žingsnis.

Dabar, kraujo donorystės akcijos dienomis, kai kada broliai susiskambina ir į ligoninę važiuoja kartu, kai kada – atskirai, bet abu tokiose akcijose dalyvauja keturis– penkis kartus per metus.

Ir Sigitas, ir Rimantas kraujo jau yra davę po 28 kartus ir visus – neatlygintinai. Tiesa, tokia statistika oficialiai pradėta skaičiuoti tik priėmus Kraujo donorystės įstatymą, t. y. nuo 1996-ųjų. Broliai kraujo yra aukoję ir anksčiau. Tarkim, Rimantas – tarnaudamas sovietų armijoje, kai kraujo perpylimo prireikė autoavarijoje sužalotam kareivėliui.

Abu broliai į donorų gretas vėl įsiliejo maždaug prieš septynerius metus. Sigitą sugrįžti prie donorystės paskatino aktyvia donore tuomet buvusi jo žmona Vita. Rimantas duoti kraujo nuėjo „Darbo“ laikraštyje perskaitęs kvietimą dalyvauti Pasvalio ligoninėje vyksiančioje donorystės akcijoje.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-11-24 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.