Linkėjo augti ir auginti

galerijai 40 (6)
Gimnazijos bendruomenė džiaugėsi itin gausiu svečių būriu

Unikali ir, ko gero, vienintelė tokia Lietuvoje Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos Dailės galerija šiemet mini savo 40-mečio jubiliejų. Ta proga gimnazijoje surengta šventė „Meno jėgos pakylėti“ ir konferencija „Menas augina, lavina, taurina“. Vietoj įprastų pamokų gimnazistai tądien žinių ir įgūdžių sėmėsi meno pamokose – kūrybinėse dirbtuvėse. O jų mokytojais buvo tapę žinomi šalies ir Pasvalio krašto menininkai.

Vietoj pamokos – kūrybinės dirbtuvės

Improvizuotoje lietuvių kalbos ir literatūros pamokoje viešėjo garbus svečias – mūsų kraštietis poetas Mykolas Karčiauskas. Į šią pamoką susirinko gimnazijos ketvirtokai, literatų būrelio, vileišiečių organizacijos nariai. Pristatydama gimnazistų kūrybos almanachą „Baltos pievos“, mokytoja Regina Grubinskienė minėjo, jog pamokoje svečiuojasi keletas buvusių gimnazistų, kurių kūrybos taip pat yra šiame almanache.

– Pamokoje bus ir muzikos, ir pokalbių apie dailę, – pažadėjo mokytoja.

Kitas svečias – tapytojas Žygimantas Augustinas su gimnazistais kalbėjosi apie portreto tapymą. Intriguojantis jau pats pokalbio temos pavadinimas – „Keičiant savo kaukolę“. Menininkas pasakojo, kaip pagal tikslius Kristijono Donelaičio kaukolės matmenis piešė savitą portretą, kuriam pritaikė savo veido bruožus, atskleidė, kaip kaukolės forma lemia žmogaus išvaizdą, apibūdino autoportretavimo metodą, skirtą kitų individų portretams kurti.

Gimnazistus, ypač vaikinus, sudomino salotiškio tapytojo Balio Tuskėno pasakojimas apie aerografinę tapybą, dažnam entuziastų padedančią papuošti ir savo transporto priemonę: motociklą, automobilį ar kt. Menininkas minėjo, jog yra labai stiprių aerografijos darbų, tad tai ne tik amatas, bet ir kūryba. Tiesa, čia ne tas menas, kurį esame įpratę matyti parodose, bet irgi galintis suteikti peno sielai bei daug gerų emocijų.

Menas tiesiog „apsėdo“

Grafikė Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė, vedusi meno pamoką „Rankų darbo popieriaus kūrimas“, teigė, jog popierius turi daug paslapčių. O rankų darbo popierius – tai kūrinys iš savo rankomis pasigamintos masės. Jo gamybos metodus menininkė parsivežė iš Argentinos ir neslėpė, jog šis menas ją tarsi apsėdo. „Net ir pirmąją parodą, kurią surengiau prieš penkiolika metų, aš taip ir pavadinau – „Apsėdimas“, – šypsojosi viešnia.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-11-17 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.