Neįkainojama jaunojo specialisto patirtis Amerikos archyve

100_1900
Vašingtone, šalia Baltųjų rūmų.

Trečius metus Vilniuje, Oskaro Milašiaus gatvėje įsikūrusiame Lietuvos centriniame valstybės archyve (LCVA) besidarbuojančiam buvusiam Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos auklėtiniui Mindaugui Skardžiui šį rudenį nusišypsojo laimė padirbėti Jungtinių Amerikos Valstijų nacionaliniame archyve. Savo pirmos komandiruotės anapus Atlanto įspūdžiais mūsų kraštietis mielai sutiko pasidalinti ir su „Darbo“ skaitytojais.

Primename, kad jaunojo archyvo darbuotojo tėtis – Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos istorijos mokytojas Saulius Skardžius šių metų pradžioje pelnė vieną iš „Darbo“ įsteigtų „deimančiukų“ nominacijų. Mindaugo mama – Vitalija Skardžiuvienė toje pačioje gimnazijoje dirba lietuvių kalbos mokytoja. Istorijos mokytojo kelią pasirinko ir vyresnysis jo brolis Marius. Lietuvos edukologijos universitete Mindaugas įgijo geografijos mokytojo specialybę, tačiau taip jau likimas susiklostė, kad teko rinktis kitą darbą. LCVA jam patikėtos skaitmeninimo specialisto pareigos – tvarko dokumentus, juos kelia į virtualiąją erdvę. „Archyvo saugyklose yra, jei neklystu, apie tris šimtus kilometrų fotojuostų. Kol kas į virtualiąją erdvę perkėlėme tik apie tris kilometrus juostų“, – didžiules darbo apimtis apibūdino pašnekovas.

Archyvo specialistui dažnai tenka dirbti su įvairiais projektais. Mindaugas minėjo, kad ypač daug užsakymų gauna iš Izraelyje ir JAV gyvenančių žydų. Po pirmų darbo metų jis išvyko į pirmą komandiruotę užsienyje – Šveicarijos Ženevos miesto archyve kartu su bendradarbiu per mėnesį į virtualiąją erdvę perkėlė 37 tūkst. lapų dokumentų apie Lietuvos veiklą Tautų Sąjungoje – dabartinės Jungtinių Tautų organizacijos prototipą.

M. Skardžius pasidžiaugė, kad jo darbdavys – LCVA direktorius Dalius Žižys sudaro puikias sąlygas archyvo darbuotojams toliau siekti mokslų ir tobulinti darbo įgūdžius. Tad mūsų pašnekovui liko paskutinis pusmetis iki aplinkos apsaugos politikos magistro studijų finišo Mykolo Romerio universitete.

Projekto iniciatorius – Klaipėdos archyvas

Galimybę mėnesį padirbėti už Atlanto jaunajam specialistui ir jo kolegai suteikė projektas „Antrojo pasaulinio karo metų Lietuvos teritorijos aerofotonuotraukų identifikavimas, skaitmeninimas JAV nacionaliniame archyve“, kurį laimėjo geriausią skaitmeninimo įrangą turintis LCVA. Mūsų šalies Kultūros rėmimo fondo lėšomis remiamo projekto partneriai yra Klaipėdos universitetas, šio miesto archyvas ir Kultūros paveldo departamentas. Faktiškai šio didelio darbo iniciatoriai yra uostamiesčio archyvo direktorius ir darbuotojai, pasiryžę kiek galima daugiau surinkti išsamios informacijos apie Klaipėdos kraštą. „Uostamiesčio archyvo direktorius sužinojo, kad JAV nacionaliniame archyve (NARA) saugomos 1941–1944 metais vokiečių darytos aerofotonuotraukos. Jose iš žvalgybinių lėktuvų užfiksuotos Lietuva, Latvija, Estija ir dalis Lenkijos bei Baltarusijos teritorijų, o 1944-aisiais darytose – sovietinių karinių dalinių judėjimas, vykusių mūšių vaizdai. Amerikiečiai nuotraukas išsivežė iš savo okupacinės zonos Vokietijoje, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui“, – paaiškino Mindaugas.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-10-29„Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.