Kai dainuoju, žinau – gyvenu

Nijole Stepuliene

Naktimis man sapnuojasi posmai,

Negirdėtų gražiausių dainų,

Jos man širdį ramina ir glosto,

Kai dainuoju, žinau – gyvenu…

Tai daina virtę Stepono Rimkaus žodžiai, parašyti specialiai Nijolei Stepulienei. Moteris, 30 metų puoselėjusi Joniškėlio miesto ir aplinkinių kaimų kultūrą, neseniai atšventė savo šešiasdešimtą jubiliejų.

500 koncertų

Kultūros namuose vykusios šventinės iškilmės labiau panašėjo ne į oficialų renginį, o į senų bičiulių susiėjimą. Vaikai ir anūkai, artimieji ir draugai, kolegos ir gerbėjai skubėjo pasveikinti Nijolytę. O džiaugtis ir didžiuotis tikrai buvo dėl ko. Per tris dešimtmečius trukusią karjerą jubiliatė surengė daugiau nei penkis šimtus koncertų! Jos vaikų pop muzikos chore dainavo per šimtą Joniškėlio ir aplinkinių kaimų dainorėlių. O kur dar suaugę dainininkai? Šiuo metu Nijolė Stepulienė vadovauja septyniems (!) Joniškėlio, Švobiškio, Meškalaukio, Norgėlų ir Nakiškių vokaliniams ansambliams. Ir kiekvienam užtenka laiko, nuoširdumo, gero žodžio, šypsenos.

Jau girdžiu skeptikų balsus, bambančius apie tai, jog tai neįmanoma, kad viskas – tik formalumas ir normaliai bei kokybiškai dirbti su tiek kolektyvų – nerealu. Nepulsiu įrodinėti, o tiesiog pakviesiu įsijungti kompiuterį ir pažiūrėti Laimo Jurkaus filmuotą medžiagą (https://youtu.be/e123kGs_d_o). Manau lengvai įsitikinsite, kad už „formalumus“ niekas taip nedėkoja…

Daugybę metų Nijolė Stepulienė į rankas ima akordeoną ir pasakoja istorijas. Jubiliejinio vakaro žiūrovai buvo pakviesti į muzikinę kelionę per sudėtingą, nelengvą šios talentingos bei šviesios asmenybės gyvenimą. Skambėjo Nijolės sukurtos dainos, kurias ji atliko su savo draugais, kolegomis, buvusiais auklėtiniais. Apie Joniškėlį ir Lietuvą, meilę ir nusivylimą, gyvenimą ir netektį… Paprastose melodijose tilpo didžiuliai pasauliai, kuriuose labai nesudėtingai buvo galima atrasti save ir … pačią jubiliatę…

Tremtyje gimusi meilė

Nijolės Stepulienės gyvenimas vertas romano. Moters tėvai susipažino tremtyje. Jaunam Alytaus rajono Marcinkonių mokyklos mokytojui Algirdui Bakūnui į akis krito Irena Sketerytė iš Nereikonių kaimo. Aistros neatšaldė nei stingdantis 40 laipsnių Sibiro speigas, nei alinantys miško kirtimo darbai. Tomsko srityje, Tungusko kaime pora susituokė, o netrukus susilaukė pirmagimės Nijolės. Tremtyje gimė ir brolis Vytautas.

Būdama trijų Nijolė su šeima grįžo Lietuvą. Čia, 1961 metais gimė brolis Almantas. Gyvenimo pradžia nebuvo lengva, teko viską pradėti iš naujo: susirasti naujus namus, darbą. Laimei, gerų žmonių dėka, viskas susitvarkė. Apie tremtį namuose niekas nekalbės iki pat Atgimimo pradžios. Ir tik, kai gatvėse vėl suplevėsuos trispalvės, tėvai drebančiais balsais ir su ašaromis akyse, papasakos apie kažkada patirtą siaubą.

Datų nesureikšmina

– Tėveliui akordeonas buvo viskas, – šypsosi Nijolė, – tad užrašė mane į Pasvalio muzikos mokyklą. Šeštadienio vakarais kieme buvo rengiami pasirodymai. Močiutė susikviesdavo kaimynes, iš lovos užtiesalų padarydavome „scenos“ užuolaidas ir mes koncertuodavome. Pirmose eilėse visuomet sėdėdavo iš laimės švytintis tėvelis…

Akordeonas patiko ir Nijolei. Tiesa, dar mokyklos laikais kartais pabumbėdavo, kad groja ne kokiu smuiku ar fleita, o dideliu ir nelengvu instrumentu, kurį jaunai mergaičiukei tampyti buvo ne taip jau ir paprasta.

Muzika traukė, tad po vidurinės Nijolė įstojo į Panevėžio Jono Šimkaus aukštesniąją muzikos mokyklą. Baigiant ją – gimė dukrytė Estela. Jaunos chorvedybos specialistės gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis. Tais laikais niekas nežino apie motinystės atostogas ir jaunai mamai, praėjus dviem mėnesiams po gimdymo, teko eiti dirbti. Kad būtų arčiau pirmagimės – įsidarbino kasininke Joniškėlio geležinkelio stotyje.

Visą straipsnį skaitykite 2015-10-29„Darbe“.

Viktoras STANISLOVAITIS

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. Nežinau ką ši daina tokio turi, bet man ji patiko. Toks tyras nuoširdus kūrinukas. Ir vltaoisko balsas geras. Manau, kad jie bent jau į nacionalinės atrankos finalą verti pakliūti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.