Po pamokų vaikai neturėtų nuobodžiauti

Davejai 1
Į Savivaldybę buvo pakviesti visi naujų būrelių vadovai.

Šiemet Švietimo ir mokslo ministerija užsimojo iš esmės išspręsti mokinių laisvalaikio problemą. Paskelbta, kad iš ministerijos biudžeto iki Naujųjų metų bus skirta 3,24 mln. eurų neformaliajam vaikų ugdymui. Paprasčiau tariant – po pamokų veiksiantiems naujiems būreliams. Padalinus minėtą pinigų sumą kiekvienam 1–12 klasių mokiniui tektų maždaug po15 eurų. Iš pirmo žvilgsnio sumanymas geras, nes daugeliui jaunosios kartos atstovų šiandien laisvalaikis asocijuojasi su išmaniųjų telefonų maigymu ir kompiuteriniais žaidimais. Tačiau ir gera idėja gali nueiti niekais, jei viskas bus daroma skubotai ir neapgalvotai. Neformaliojo ugdymo krepšelio metodikos aprašas buvo patvirtintas tik rugpjūčio 10 d., kai dauguma Švietimo skyrių vedėjų ir specialistų atostogavo. Tačiau mūsų Savivaldybė nepavėlavo į šį traukinį – skubos tvarka patvirtino aprašą, nes būreliai turėjo pradėti veikti nuo spalio 1 dienos.

Praėjusią savaitę į Savivaldybės rūmų didžiąją posėdžių salę buvo sukviesti visi būrelių vadovai – neformaliojo ugdymo paslaugų tiekėjai. Susirinkusiuosius su neformaliojo ugdymo krepšelio metodika supažindino Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas, apie praktinius jos įgyvendinimo žingsnius mūsų rajone kalbėjo minėto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Stokienė, o iškilusius finansinius klausimus paaiškino Finansų skyriaus vedėja Dalė Petrėnienė. Visą neformalaus ugdymo krepšelio kelią – nuo paraiškų pateikimo iki sprendimų priėmimo – „Darbo“ skaitytojams sutiko paaiškinti Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė V. Stokienė. Pirmiausia pašnekovė atkreipė dėmesį, kad iš minėtos 3,24 mln. eurų sumos mūsų Savivaldybė per tris mėnesius gaus 31 tūkst. 56 eurus. Šios lėšos skiriamos ne tik būrelių vadovų atlyginimams, bet ir reikalingam inventoriui bei medžiagoms įsigyti. Be to, išskaičiavus visus mokesčius, būrelių vadovams ne kažin kas ir liks. „Tai bus daugiau altruistinis darbas“, – pastebėjo V. Stokienė.

Visus parengiamuosius darbus teko atlikti per rugsėjį. Tad, kaip sakoma, darbas darbą vijo. „Skubant iškilo labai daug įvairių niuansų, pavyzdžiui, dėl būsimų užsiėmimų apskaitos“, – pasakojo Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė. Savivaldybės administracijos direktoriaus Rimanto Užuoto įsakymu buvo sudarytos dvi komisijos. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas ir šio skyriaus vyriausiosios specialistės Eugenija Grigalionienė bei Vida Stokienė patikrino, ar ketinantys po pamokų vaikus užimti asmenys, klubai, įstaigos, organizacijos atitinka Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytus reikalavimus. Pavyzdžiui, laisvieji mokytojai privalėjo pateikti mokesčių inspekcijos išduotą atitinkamą pažymėjimą, o juridiniai asmenys – klubai, įstaigos, organizacijos – įstatus. V. Stokienė paaiškino, kad laisvaisiais mokytojais vadinami jokiai mokyklai nepriklausantys pedagoginį išsilavinimą turintys arba specialų 120 val. pedagoginių- psichologinių žinių kursą išklausę asmenys. Tokius kursus išklausę, tarkim, staliai, kalviai, mūrininkai ir kitų profesijų atstovai taip pat galėtų vadovauti būreliams. Kol kas tokių nesulaukta. Arčiausiai minėti kursai vyksta Panevėžyje, be to, geras statybininkas ar stalius paprasčiausiai neturi tam laiko.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-10-15 „Darbe“.

Reklama: bikko.lt
Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

1 Comment

  1. tik niekaip nesuprantu kodėl apie visas tas kompensacijas kalbama dabar ir jokios info nebuvo iki 09-01 kol buvo galima įsirašyt į tuos būrelius…dabar jau pvz į plaukimą net labai norint nepapult…..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.