Laisvesnis bendravimas – daugiau pasitikėjimo

SV 4
Jaunimo sveikatos koordinaciniame centre lankytojų laukia didelę medikės darbo patirtį turinti bendruomenės slaugytoja Virginija Ramanauskienė.

Stiprinti fizinę ir psichinę jaunų žmonių sveikatą, traumų, nelaimingų atsitikimų, savižudybių prevenciją, stabdyti plintantį priklausomybes sukeliančių medžiagų vartojimą, skatinti sveiką mitybą, fizinį aktyvumą, gerinti lytinę sveikatą. Tokie yra projekto „Sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimas Pasvalio rajono savivaldybės jaunimui“ tikslai. Projektą pagal Norvegijos finansinio mechanizmo programą „Visuomenės sveikatai skirtos iniciatyvos“ įgyvendina mūsų rajono Savivaldybės administracija. Ne viena, o kartu su partneriais: Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centru, Visuomenės sveikatos biuru, rajono jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritas stalas“.

Jei pagalbos ieškoti nedrąsu

Pasvalio psichikos dienos stacionaro pastate (Geležinkeliečių g. 70) jau veikia Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacinis centras. Pristatydama jį PASPC vyriausioji slaugos administratorė Irena Trinskienė sakė, jog čia yra laukiami sveikatos, dvasinių, socialinių, šeimos ar kitokių problemų turintys jauni žmonės – paaugliai ar jau pilnametystės sulaukęs jaunimas. Jie gali į šį centrą užsukti, paskambinti telefonu 8 655 62 822 ar parašyti elektroninį laišką: koordinatorius@pasvaliopaspc. lt Darbo valandomis Jaunimo koordinaciniame centre kasdien budi didelę medikės darbo patirtį turinti bendruomenės slaugytoja Virginija Ramanauskienė.

Į centrą paskambinusius ar atėjusius lankytojus ji išklausys ir pasiūlys reikiamą pagalbą – padės patekti pas gydytoją, susiskambins su socialiniu darbuotoju, psichologu ar kitos srities specialistu ir susitars, kad priimtų jaunuolį. Juk būna, kad jaunas žmogus pats pagalbos ieškoti nedrįsta ar tiesiog nežino, kur kreiptis. Į klausimus, pateiktus elektroniniu paštu, bus atsakyta po konsultacijų su sveikatos, socialiniais, Vaiko teisių apsaugos tarnybų, teisėsaugos ir kitų sričių specialistais. Tariamasi, kad reikalui esant į Jaunimo sveikatos koordinacinį centrą atvyks akušerė ir paskirtu laiku konsultuos klausimų ar problemų turinčias jaunuoles.

Centro patalpas planuojama plėsti – suremontuoti kabinetą, įsigyti baldų, įrangos. Bet jau ir dabar jauni žmonės čia gali gauti ne tik pagalbą ar konsultacijas, bet ir pabendrauti jaukiame poilsio kambaryje, atsigerti arbatos.

Projekto įgyvendinimo eiga neseniai aptarta rajono Savivaldybėje surengtoje konferencijoje. Sveikindamas jos dalyvius, rajono meras Gintautas Gegužinskas vylėsi, jog per mokyklas, per kaimų bendruomenes projektas taps žinomas ir padės jaunimui susivokti sudėtingoje, greitu gyvenimo tempu pasižyminčioje šio laikmečio kasdienybėje. Pagalba ypač reikalinga vaikams, kuriems jų tėvai skiria per mažai dėmesio, kurie šeimoje neranda šilumos bei supratimo. Ir patys jauni žmonės turėtų labiau rūpintis savo sveikata. Anot mero, nėra teisingas toks požiūris, neva, jei žmogus dar niekada nėra buvęs pas gydytoją, vadinasi, jis – labai sveikas.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-10-13 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.