Vienoje šeimoje – trys šimtamečiai

100 03
Senolė su dukromis Ina, Janina, Regina ir anūke Vilma.

Spalio 3-iąją Švobiškio kaimo gyventoja Felicija Andrašūnienė šventė gražų šimto metu jubiliejų. Tai jau trečioji tokio garbaus amžiaus sulaukusi tos pačios šeimos atžala. 2012-ųjų rugpjūtį „Darbe“ rašėme apie šimtametį Felicijos brolį Telesforą Jatulį, o pernai gegužę – apie judviejų seserį Teodorą  Bajarūnienę. Brolis Amžinybėn iškeliavo eidamas 102-uosius metus, o 102-uosius pradėjusi skaičiuoti sesuo šiandien gyvena Vilkagirio kaime pas savo sūnų.

Šioje šeimoje ilgaamžiškumo genai paveldimi iš kartos į kartą. Jubiliatės mamai iki šimto metų irgi tetrūko vos kelių mėnesių.

Felicija Andrašūnienė gimė ir visą gyvenimą praleido tame pačiame Švobiškio kaime. Ji augo kartu su trim broliais ir dviem seserimis. Dabar liko judvi su Teodora, o broliai ir jauniausioji sesuo jau išėję Anapilin. Felicijos vyras mirė prieš 27-erius metus. Šimtametės tėvelis Karolis Jatulis visame Joniškėlio krašte garsėjo kaip nagingas kalvis, mama Elžbieta namuose rūpinosi gausia šeima. „Karolis Jatulis yra kilęs iš Stačiūnų kaimo (Joniškėlio valsčius). Kalvystės amato mokėsi Panevėžyje. Kurį laiką gyveno ir dirbo Židonių kaime. Apie 1911–1912 metus, susitaupęs pinigų, matyt, ir pasogos kažkiek gavęs, Švobiškyje nusipirko kalvę, buvusią kaimo žemėje, ir gryčią. Taip Karolis Jatulis Švobiškyje įsikūrė visam laikui ir buvo vienintelis kalvis kaime. Pirmasis sūnus Telesforas čia gimė 1912 metais. (…) Švobiškyje Jatuliams gimė trys sūnūs ir tiek pat dukterų. Vienas sūnus mirė paauglystėje susirgęs skarlatina. Visi kiti kalvio vaikai sekę tėvais – ilgaamžiai. Bet tėvo amato nesiėmė nei sūnūs, nei anūkai.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-10-08 „Darbe“.

 

 

 

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.