Gyvi prisilietimai prie istorijos

02
Atminimo lentos, įamžinusios Pasvalio valsčiaus savanorių atminimą, atidengtos ant Pasvalio klebonijos pastato sienos.

Savo istoriją turi rašyti ne tik Valstybė. Kiekvienas regionas, kiekvienas Lietuvos miestas ir kaimelis, net dažna šeima įnešė savo indėlį į Lietuvos suklestėjimą ir gerovę. Labai norėtume paskatinti visus ieškoti savo sąryšio su istorija.“

Tokie žodžiai į mus byloja nuo ką tik pasirodžiusios knygos „Pasvalio krašto karžygiai“ viršelio. Šio leidinio pristatymas visuomenei, paminklinės lentos, įamžinusios Pasvalio valsčiaus savanorių atminimą, iškilmingas atidengimas, tapę svarbiais šiemetės Pasvalio miesto šventės akcentais, irgi yra prasmingas mūsų prisilietimas prie istorijos.

Įsimintiniausius Pasvalio krašto istorijos momentus rajono meras Gintautas Gegužinskas paminėjo ir iškilmingame Savivaldybės tarybos posėdyje. Į jį buvo sukviesti ne tik Tarybos nariai, bet ir Pasvalio krašto Garbės piliečiai, svečiai iš užsienio savivaldybių, rajono įstaigų vadovai, bendruomenių atstovai. Grupė rajono žmonių už nuoširdų darbą apdovanoti Savivaldybės padėkos raštais. Meras Gintautas Gegužinskas juos įteikė Pasvalio seniūnijos darbininkei Danutei Jakubauskienei, Pasvalio kultūros centro Raubonių skyriaus administratorei Gražinai Paškevičienei, Pasvalio užimtumo ir paslaugų centro pagyvenusiems ir neįgaliesiems socialinei darbuotojai Rūtai Gegeckienei, Joniškėlio poliklinikos vaikų ligų gydytojai Nijolei Reginai Janulaitienei, Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinės mokyklos direktoriui Algimantui Kaminskui, Kiemelių kaimo ūkininkui, muzikantui ir poetui Povilui Katkevičiui, Kriklinių kaimo bendruomenei.

1
Bukinistų skverelyje knygų buvo galima ne tik nusipirkti, bet ir gauti dovanų

– Kaip ir daugelį čia gimusių ir augusių mano kartos žmonių, Pasvalio krašto karžygių pavyzdys mane ugdė, auklėjo, padėjo pasirinkti gyvenimo kelią, – kalbėjo šventės svečias, iš Trajoniškio kaimo kilęs vyskupas Jonas Kauneckas. – Pažinojau ne vieną Lietuvos savanorį, savo akimis mačiau žuvusius partizanus, miestelių aikštėse niekinamus jų kūnus. Be šių didžiavyrių aukos šiandien neturėtume ir laisvos Lietuvos. Todėl labai prasminga įamžinti jų atminimą.

Nuoširdžius sveikinimus Pasvalio krašto žmonėms atvežė mūsų bičiuliai iš Gruzijos, Vokietijos, Norvegijos, Latvijos.

Gruzijos Čokhatauri savivaldybės vadovas Zaal Mamaladzė neslėpė esąs sujaudintas prieš posėdį nuskambėjusios dainos „Suliko“, kurią gruzinams skyrė jaunosios Pasvalio muzikos mokyklos kanklininkės.

Norvegijos Drangedalo komunos tarybos narė Marit Kolloen pasigyrė, jog jų Savivaldybė yra pelniusi Lietuvos garbės konsulo Norvegijoje padėką už draugystės ryšių su Pasvaliu stiprinimą ir paramą mūsų kraštui. Šio apdovanojimo kopiją ji įteikė mūsų rajono merui Gintautui Gegužinskui.

– Jeigu ne draugystė su jumis, tokio garbingo apdovanojimo mes nebūtume gavę, – šypsojosi norvegė.

Jau spėjusi pavartyti knygą „Pasvalio krašto karžygiai“, viešnia pasakė:

– Nors mes neperskaitysime lietuviško teksto, bet čia esančios šimtmečio senumo nuotraukos, iš jų žvelgiantys žmonių veidai puikiai perteikia to laikmečio nuotaikas, orią ir garbingą jūsų tautos laikyseną.

Gražia lietuvių kalba prabilęs kaimyninės Latvijos Iecavos rajono meras Janis Pelsis priminė, jog yra dar viena graži proga švęsti: Pasvalio miesto šventės išvakarėse sukako 16 metų nuo Iecavos ir Pasvalio savivaldybių bendradarbiavimo sutarties pasirašymo.

Nuoširdžius Vokietijos Obernkircheno miesto gyventojų linkėjimus pasvaliečiams atvežė šios Savivaldybės meras Oliver Schafer. Iškilmingame posėdyje dalyvavęs Seimo narys Antanas Matulas, visus pasveikinęs su tradicine miesto švente, Savivaldybės tarybos narius ragino ryžtingiau sutikti jų laukiančius iššūkius.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-24 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.