Informacinė sistema pašalpų gavėjų neužjaučia

Ekrano nuotrauka iš 2015-09-22 08:28:49

Į „Darbo“ redakciją užsukęs Rinkūnų kaimo gyventojas Juozas Jasiukaitis guodėsi, jog iš banke esančios jo sąskaitos antstoliai nuskaičiavo ką tik į ją įplaukusius visus socialinės pašalpos pinigus už rugpjūčio mėnesį – 102 eurus. Vyriškis minėjo puikiai žinąs, kad pagal Civilinio proceso kodeksą iš socialinės pašalpos jokių baudų ar skolų išieškoti negalima.

350 litų baudą rinkūnietis gavo prieš keletą metų, kai neblaivus važiavo dviračiu ir įkliuvo policijos pareigūnams. Kadangi baudos per nustatytą laiką nesumokėjo, pateko į antstolių rankas. Laikui bėgant, baudos suma, žinoma, tik augo.

Tėvų sodyboje vienas gyvenantis 59 metų Juozas Jasiukaitis tikino, jog turi sveikatos problemų, o socialinė pašalpa yra vienintelis jo pragyvenimo šaltinis.

Rinkūnietis į mūsų redakciją dėl panašios bėdos buvo atėjęs ir anksčiau – prieš porą metų. Tada išsiaiškinom, jog antstolių kontorai jis nebuvo pateikęs reikiamų dokumentų. Antstoliai negali žinoti, iš kokių šaltinių į sąskaitą banke patenka skolininko pinigai, todėl jis pats turi pristatyti pažymą iš Savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriaus, liudijančią, jog į tą sąskaitą pervedama nurodyto dydžio socialinė pašalpa. Minimu atveju, kai tik rinkūnietis tokią pažymą antstolei pateikė, nuskaičiuoti pašalpos pinigai jam greitai buvo sugrąžinti.

– Po to dar kartą man paskirtos pašalpos pinigus nuskaičiavo praėjusią vasarą. Bet tuomet buvau šiek tiek užsidirbęs, tad pretenzijų niekam nereiškiau. Juk skolą vis tiek reikės sumokėti, – sakė J. Jasiukaitis.

Vyriškis teigė nežinąs, kodėl jo skolos išieškojimas iš Pasvalio antstolių kontoros yra perduotas Radviliškio antstoliams.

– Kai iškyla kokie klausimai ar nesusipratimai, antstoliui galiu nebent paskambinti, nes į Radviliškį nuvažiuoti ir per toli, ir per brangu, – dūsavo rinkūnietis.

J. Jasiukaitis minėjo, jog, pasimokęs iš ankstesnių klaidų, dabar antstolių kontorai tikrai yra pateikęs pažymą iš Pasvalio savivaldybės Socialinio paramos ir sveikatos skyriaus, jog į jo sąskaitą banke įplaukia būtent socialinės pašalpos pinigai. Mūsų patartas vyriškis faksu antstoliams nusiuntė ir prašymą sugrąžinti neteisėtai nuskaičiuotas lėšas, bet kol kas pinigų dar nesulaukė.

Zina MAGELINSKIENĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-22 „Darbe“.

skolų išieškojimas

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.