Indų jogas siūlė klausytis širdies balso

Baba 2
Dvasinį mokytoją iš Indijos pristatė pasvalietis Gintautas Čepukaitis. Viduryje – vertėja.

Per pusmetį trunkančią meditaciją jogui užtenka trijų kilogramų kruopų ir dviejų kilogramų džiovintų vaisių. Tiesa, kartais kruopas keičia pienas, kuris maišomas su džiovintais vaisiais. Pusei metų prireikia 24 litrų pieno. Apie mums, europiečiams, sunkiai įsivaizduojamą gyvenimo būdą, praėjusį šeštadienį Pasvalio krašto muziejuje, atsakinėdamas į klausimus, pasakojo iš Indijos atvykęs 75 metų dvasinis mokytojas Awadhoot Baba. Sanskrito kalbos žodis „Baba“ reiškia pripažintą, gerbiamą dvasinį mokytoją. Ši unikali asmenybė gana išsamiai buvo pristatyta rugsėjo 10 d. „Darbo“ numeryje.

„Aš labai jaudinuosi, nes mes turime ypatingą svečią, kuris iki šiol niekada nebuvo palikęs savo šalies ir meldžiasi už visą pasaulį – linki mums visiems meilės ir taikos“, – pristatydamas A. Babą kalbėjo vienas iš šio renginio „kaltininkų“, pasvalietis Gintautas Čepukaitis. Jis ir Pajiešmeniuose gyvenantis Vidmantas Štuopinis pirmą kartą Awadhoot Babą sutiko 2011 metais, kuomet kartu su grupe piligrimų keliavo Gomuko ledynu Himalajuose, prie indams šventos Gangos upės ištakų. Renginio metu dvasinis mokytojas tikino, kad susitikimą Himalajuose su piligrimais iš Lietuvos, taip pat ir pirmąją kelionę į užsienio šalį priima kaip „Dievo dovaną“. Susitikimo įžangoje G. Čepukaitis taip pat priminė Lietuvos sąsajas su Indija, lietuvių ir sanskrito kalbų panašumą.

Indija visada viliojo europiečius. Iš Gripkelių kaimo kilusio garsiojo keliautojo Antano Poškos galutinis kelionės tikslas taip pat buvo tuomet dar britų valdomas šis vienas civilizacijos lopšių. Magnetinė Indijos trauka nenusilpo ir šiais laikais. Į ją važiuoja ne tik atsakymų į amžinuosius klausimus ieškantys piligrimai. Ne vienam savo dvasiniuose ir materialiniuose reikaluose susipainiojusiam bei antidepresantus saujomis ryjančiam vakariečiui Indija šiandien tapo savotiška psichoterapine sanatorija.

Šios trumpos publikacijos tikslas nėra išsamiai atpasakoti ką beveik tris valandas atsakydamas į klausimus angliškai per vertėją kalbėjo Baba. Besidomintieji „amžinąja meile“, meditacija, įvairių rūšių joga, reinkarnacija ir kitais rytietiškais dalykais, interneto tinklalapiuose lengvai ras ne tik išsamios informacijos, bet ir daugybės pasiūlymų užsiimti joga bei meditacija. Tad pateikiame tik keletą svečio minčių.

G. Čepukaitis paaiškino, kad pirmą kartą iš Indijos išvykęs dvasinis mokytojas nesiruošia tapti lektoriumi ir neskaitys įprastos paskaitos, tačiau mielai atsakys į visus rūpimus dvasinio pobūdžio klausimus. Beje, pats svečias prašė vengti politinio ir visuomeninio pobūdžio klausimų. Kol susirinkusieji ant išdalintų lapelių rašė klausimus, iš Vilniaus atvykusi, indų kultūra besidominti Aistė perskaitė A. Babos laišką, kuriame kalbama apie „amžinąją meilę“, o vienas žymiausių Lietuvoje vedų giedotojų Ričardas KairaitisStrazdas giedojo indų mantras bei atliko keletą lietuvių liaudies dainų.

Sigitas KANIŠAUSKAS

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-19 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.