Veiksmų planas prieš nemalonius kvapus

kurana 2
Ant „Kuranos“ įmonės bokšto įrengta vėjarodė irgi pasitarnaus kvapų prevencijai.

„Darbe“ jau rašėme apie rajono Savivaldybės vadovų inicijuotą susitikimą su UAB „Kurana“ atstovais dėl iš šios įmonės sklindančių nemalonių kvapų. Su „Kuranos“ vadovais ne kartą buvo susitikęs ir Seimo narys Antanas Matulas, taip pat sulaukiantis nemažai pasvaliečių nusiskundimų dėl tos pačios problemos. Todėl parlamentaras jau ne prašė, o reikalavo kuo skubiau ją spręsti.

UAB „Kurana“ generalinis direktorius Jurgis Polujanskas pažadėjo operatyviai sudaryti artimiausių veiksmų planą ir apie jo įgyvendinimą nuolat informuoti rajono vadovus, Seimo narį, „Kuranos“ kaimynystėje dirbančių gydymo įstaigų kolektyvus, aplinkosaugos, visuomenės sveikatos institucijas.

Pirmuosius įmonės padarytus žingsnius įmonės generalinis direktorius minėtiems asmenims siųstuose elektroniniuose laiškuose išdėstė tuoj po susitikimo Savivaldybėje.

„Kuranos“ vadovas informavo, jog buvo kreiptasi į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos cheminių tyrimų skyrių, kurio specialistai atliko kvapų matavimus septyniuose taškuose, iš kurių jie gali sklisti. Tuos pačius kvapų matavimus atliko „Latvijas meteorologijas centrs“, nes verta turėti antrą nuomonę. Paimti mėginiai ir dėl konkrečių medžiagų ištyrimo.

Išmatuotų kvapų duomenys perduoti UAB „DGE Baltic Soil and Enviroment“ specialistams, kad šie sumodeliuotų kvapų sklaidos ir koncentracijos žemėlapį, o kartu atsakytų į klausimus dėl esamos kvapų koncentracijos lygio, jų pavojaus sveikatai, bei pateiktų pasiūlymus dėl priemonių kvapų sklidimui mažinti.

„Kuranos“ įmonė pasirašė sutartį su UAB „Ekolabora“, kuri pirmoje rugsėjo pusėje turėtų atvažiuoti tikrinti sieros, vandenilio, akroleino, acto rūgšties, amoniako, fenolio, aldehidų, ketonų koncentraciją taršos taškuose. „Ekolabora“ bendradarbiauja su Vilniaus Gedimino technikos universiteto doc. dr. Vytautu Strikša, kuris įvertins „Kuranoje“ sumontuotų oro valymo įrenginių darbą ir pateiks rekomendacijas, kaip šį procesą suaktyvinti.

Toma GIEDRYTĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-17 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.