Įsitikinusios, kad neįgalią dukrą gali prižiūrėti pati motina..

Telziai
Stasę Martišienę (viduryje), siekiančią ir toliau globoti savo neįgalią dukrą, aktyviai palaiko Telžių kaimo gyventojos Petrutė Anilionienė (dešinėje) ir Vida Pažemeckienė.

– Mes labai nustebinti, sužinoję, kad iš kaimynės Stasės Martišienės paimta ir į Lavėnų socialinės globos namus išvežta jos neįgali 28 metų dukra. Motina ne kokia pijokė, o dukra irgi niekam neužkliuvo. Jeigu ir išeidavo iš namų, niekam blogo nedaro. Kalba tik su savo motina. Kartą, kai ji dukrą maudė, mergaitė nuoga nuo vonios pabėgo. Taip ir atsirado tas paliudijimas, kad Martišienės neįgali dukra plika laukais laksto, – jausmingai ir energingai Stasę Martišienę gynė Telžiuose gyvenanti Petrutė Anilionienė, kuri tikino, kad visas nedidelis jų kaimas sukrėstas, kai sužinojo, jog iš kiek atokiau vienkiemyje gyvenančios Martišių šeimos buvo nuspręsta paimti neįgalią dukrą.

Taigi išklausykime abi puses. Tiksliau – atsiverskime rugpjūčio 6-ąją priimtą Pasvalio rajono apylinkės teismo nutartį.

Socialinės paramos ir sveikatos skyrius teismui pateikė pareiškimą, kuriuo prašo nušalinti Stasę Martišienę nuo neveiksnios dukters globėjos pareigų ir globėju paskirti Lavėnų socialinės globos namus.

Teigiama, kad Stasė Martišienė netinkamai atliko globėjos pareigas, neužtikrino globotinės teisių, normalių jos buities ir gyvenimo sąlygų. Vaškų seniūnijos socialinio darbo organizatorės užpernai ir pernai surašytuose apsilankymo aktuose užfiksuoti besikartojantys neveiksnios dukters nepriežiūros faktai, pajamų naudojimas ne jos reikmėms. Globotinė būna palikta viena gyventi namuose antisanitarinėmis sąlygomis, tuomet po kaimą ji vaikšto nuoga ir renka šiukšles.

Paliekant neveiksnią merginą vieną be priežiūros, keliama grėsmė jos sveikatai, nes globotinė nesugeba pati tinkamai savimi pasirūpinti. Praėjusių metų pabaigoje Martišių namuose lankėsi Socialinės paramos  ir sveikatos skyriaus specialistas bei bendrosios praktikos slaugytoja. Buvo įvardinti nepriežiūros faktai, globos trūkumai ir siūlyta pagalba. Stasė Martišienė žadėjo pasitaisyti, tačiau šiemet vasario ir kovo mėnesį Vaškų socialinio darbo organizatorės surašytuose apsilankymo aktuose aprašoma nepasikeitusi situacija. Teismo posėdyje tai patvirtino slaugytoja Danutė Špokavičienė ir socialinė darbuotoja Edita Jasiūnienė.

Teismas nutarė nušalinti Stasę Martišienę nuo neveiksnios dukters globėjos pareigų ir globėju paskirti Lavėnų socialinės globos namus, kuriuose mergina turi būti apgyvendinama. Nutartį reikia vykdyti skubiai.

Asta BITINAITĖ

Visą straipsnį skaitykite 2015-09-01 „Darbe“.

 

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.