Žemės ūkiui liko ištikimas visą gyvenimą…

2
Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Jeronimas Kraujelis, Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, žemės ūkio senjorų klubo pirmininkas Algirdas Banys Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje atidengė ilgamečiui žemės ūkio ministrui, šios mokyklos absolventui Medardui Grigaliūnui skirtą atminimo lentą.

Rugpjūčio 18 d. agronomui, valstybės bei partiniam veikėjui Medardui Grigaliūnui būtų sukakę devyniasdešimt metų. Tai ilgiausiai sovietinės Lietuvos žemės ūkio politikai vadovavęs ministras. Ta proga Joniškėlyje, Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje buvo atidengta memorialinė lenta, įamžinanti šios iškilios asmenybės atminimą.

Pasirinko pačią sunkiausią profesiją

Medardas Grigaliūnas yra ilgiausiai – 20 metų (1965–1985 m.) – Žemės ūkio ministerijai vadovavęs ministras, ypač prisidėjęs prie teigiamų pokyčių žemės ūkyje, buvo viena iš ryškiausių to laikmečio asmenybių. Su pagyrimu baigęs Joniškėlio žemės ūkio technikumą, vėliau – Lietuvos žemės ūkio akademiją, jis praėjo visas karjeros pakopas – nuo žemės ūkio specialisto iki Lietuvos žemės ūkio ministro. Ne vienos knygos apie žemės ūkį autorius, Medardas Grigaliūnas buvo autoritetas ištisai Lietuvos žemės ūkio specialistų kartai. Jis ne tik sumaniai vadovavo ministerijai. Amžininkai jį prisimena buvus tiesų, nuoširdų ir principingą žmogų. Dar ankstyvojoje jaunystėje pasirinkęs pačią sunkiausią – žemdirbio profesiją, jai liko ištikimas visą savo gyvenimą.

Baigęs aktyvaus politiko karjerą, tačiau nenustojęs sekti žemės ūkio naujienų M. Grigaliūnas dažnai sakydavo, kad žemės ūkis neturėtų būti atskira ūkio šaka, o viena iš agropramoninio komplekso šakų ir jungti gamintojus bei perdirbėjus. Buvęs ministras teigė, kad Lietuvos žemės ūkio perspektyva – ne šakės ir kastuvas, o modernizuotas ūkis su dideliais žemės sklypais ir išsilavinusiais kaimo žmonėmis.

Žmogiškumo ir profesionalumo lobiai

Saulėtą rugpjūčio 18-osios popietę šalia senųjų istorinių Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos rūmų šurmuliavo neįprasta minia. Esami ir buvę ministrai bei viceministrai, ministerijų darbuotojai, stambių žemės ūkio bendrovių vadovai susirinko pagerbti buvusio kolegos, bendradarbio ir bičiulio Medardo Grigaliūno atminimą.

Ceremoniją vedęs radijo ir televizijos diktorius Juozas Šalkauskas, prie mikrofono pirmiausiai pakvietė Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos direktorių Joną Sviderskį: – Medardo Grigaliūno vardas puikiai žinomas visiems vyresnio amžiaus žemdirbiams. Taip ilgai eiti sudėtingas ir atsakingas ministro pareigas lėmė gebėjimas būti geru, išmaniu, kompetentingu, lanksčiu ir kartu labai stipriu vadovu. Neatsitiktinai tuo metu mūsų šalies ūkis buvo stipriausias Sovietų Sąjungoje.

Viktoras STANISLOVAITIS

Visą straipsnį skaitykite 2015-08-27 „Darbe“.

Komentuok su Facebook

Ar skaitėte?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.